tiistai 3. huhtikuuta 2018

Sympatiaa surmaajalle

Kahdenkymmenen ikäinen nuorimies lähti joulukuun 28. päivänä vuonna 2014 Tampereen Tesomalla sijaitsevalta asunnoltaan ulos kävelemään. Matkallaan hän kohtasi toisen miehen ja pyysi häneltä tupakkaa. Miehet pysähtyivät tupakoimaan, kunnes jatkoivat matkaa. Silloin kaksikymmenvuotias puukotti toista ja juoksi kävelytieltä autotien yli vastakkaiseen metsään. Siinä juostessaan hän pudotti puukon. Seuraavana aamuna lehdenjakaja löysi ruumiin.

Poliisi tutki tapausta lähes kolme ja puoli vuotta, kunnes nyt kiirastorstaina surmaaja koputti Hämeenkadulla poliisiauton ikkunaan ja pyysi tavata tutkinnanjohtajaa. Autossa ollut poliisipartio vei hänet poliisiasemalle, ja pitkäperjantaina hänen kertomuksensa merkittiin muistiin. Yksityiskohdat täsmäsivät niin hyvin, ettei syyllisestä ollut enää epäilyä.Kiirastorstai tarkoittaa sananmukaisesti puhdistautumisen torstaita, ja sitä se tarkoittaa myös tässä tapauksessa. Koputtaessaan poliisiauton ikkunaan surmaaja nousi kunniallisten ihmisten sarjaan. Kuollut ei tule omaisilleen takaisin, mutta Jumalan ja ihmiskunnan kanssa surmaaja on aloittanut sovinnonteon.

Hänen kertomuksensa on kirjoitettu romaaniksi vuonna 1866. Toivottavasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen sanat toteutuvat myös tesomalaisen surmaajan elämässä: "Mutta tässä alkaa jo uusi kertomus, kertomus ihmisen astettaisesta uudistumisesta, astettaisesta uudestisyntymisestä ja astettaisesta siirtymisestä toisesta maailmasta toiseen ja tutustuminen erääseen Raskolnikoville tähän asti aivan tuntemattomaan todellisuuteen."

Ei kommentteja: