keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Kyttääminen, sievistely ja uudissanat

Toppuuttelin itseäni lukemasta George Orwellin kirjaa  Vuonna 1984 ennen kuin romaanin juhlavuosi oli käsillä. Kun vuosi 1984 vihdoin koitti, Orwell oli muotikirjailija. Kyllästyin hänen nimensä hokemiseen niin paljon, että jätin kirjan lukematta, ja lukematta se on jäänyt.

Vihdoin kirja odottaa tuossa olohuoneen tuolilla juuri kotiini hankittuna. Innostuneena odotan, mitä se minulle tekee. Ehkä se ei tee paljonkaan, koska olen varsin hyvin perillä sen teemoista.

Orwellilainen valvontayhteiskunta on tullut tänne melkeinpä huomaamatta. Ani harva Big Brotherin katsoja on tiennyt, että ohjelman nimi perustuu Orwellin romaaniin, jossa ihmisen liikkeitä ja tekoja kytätään kokoaikaisesti. Jo vuonna 1997 Suomessa arveltiin olevan 100 000 valvontakameraa. Veikkaan, että niitä on nyt miljoonia, eikä ikinä ole keskusteltu, mikä olisi kameroiden sopiva määrä. Niitä on asennettu melkein joka pihalle lainkaan miettimättä, mikä on kontrollitekniikan moraali.

Klikkaamme netissä huolettomasti sitä rastia, joka sallii jonkin sivuston käyttää hyväksi sijaintiamme. Alennusten toivossa sallimme kauppaliikkeiden tilastoida ostoksemme.

"Sota on rauhaa" on tunnetuimpia niistä Orwellin kirjan lauseista, jotka kuvaavat sanojen merkityksen muuttumista vastakohdikseen. Tappojärjestelmien ylläpitoa kutsutaan turvallisuuspolitiikaksi, ja asevoimat on nimetty puolustusvoimiksi. Sairaat ihmiset täyttävät terveyskeskuksia, ja vanhuksista on tullut ikääntyneitä ja jopa senioreita. Synnistä ei uskalleta puhua edes kirkossa, koska synti muistuttaisi liikaa siitä tosiasiasta, että elämä on pahasti vinossa.

Sievistely on muodissa, ja ongelmat häivytetään uudissanojen alle. Orwell odottaa tuossa tuolilla, ja epäilen, että monelle sen lukeminen tekisi hyvää.


Ei kommentteja: