maanantai 29. tammikuuta 2024

Hevosten rääkkäämisen tuloksia olympialaisissa

Tänään klo 20 tulee TV2:lta tanskalainen dokumentti, joka kertoo kouluratsastuksen valmennusmenetelmistä. Ihmettelen sitä, miksi tähän eläinrääkkäykseen kiinnitetään huomiota vasta nyt. Sen tunnistamiseen ei tarvita lajin asiantuntemusta. Riittää, että vilkaisee olympiakisojen TV-lähetystä ja ajattelee alkeellisia ajatuksia.

Omissa muistiinpanoissani kirjoitin lähes kymmenen vuotta sitten näin:
Tautivuoteessa ollessani katselin kouluratsastusta viiden minuutin annoksen. Tähän mennessä laji on ollut minulle ikävystymisen synonyymi, mutta olen näemmä ollut väärässä. Hevosethan tekevät aivan käsittämättömiä temppuja. Valitettavasti jäin ihmettelemään, kuinka ne saadaan oppimaan tanssitaiteen koreografioita. Pääsisinpä seuraamaan koulutusta. Se olisi kokemus, mutta paikalle ei varmaan päästetä ulkopuolisia. Tuntuu mahdottomalta ajatella, että kisoissa nähdyt temput voi opettaa hevoselle vain porkkanoita syöttämällä.

Sittemmin olen kysellyt asiaa parilta hevosten kanssa työtään tekevältä ammattilaiselta. He eivät oikein ole kommentoineet.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se balettitanssijoiden kouluttaminen tekemään käsittämättömiä temppuja vartalollaan vastaa tuota hevosten rääkkäämistä. Jotta jonkun ainakin omasta mielestään ylivertaisen tanssinopettajan vaatimuksiin päästäisiin, on opetus ja harjoittelu aloitettava jo ennen murrosikää - ja sitä työtä kyllä riittää sen jälkeen. Alituinen nalkutus ja veetuilu läskiydestä, jos paino nousee grammankin enemmän kuin opettajalle sopii. No, hevosiin verrattuna ihmiset voivat tietysti jättäytyä pois rääkistä, mutta mitä se sitten tekee itsetunnolle kun ei ollutkaan tarpeeksi hyvä tai lähinnä nöyrä.

Arto Köykkä kirjoitti...

Olet oikeassa. Myös voimistelu ja taitoluistelu ovat balettiin verrattavia ongelmalajeja. Varsinkin luistelusta olen kirjoittanut. http://artokoykka.blogspot.com/2020/02/kolmesti-pyllahtanyt-yrittaa-hymyilla.html