torstai 25. tammikuuta 2024

Turvallisuuden maksimointi on liikaa

Olen lukenut outoja uutisia Savonlinnasta: esikoulussa vaaditaan luistelevilta lapsilta jääkiekkoilijan kaulasuoja kypärän ja luistinten ohella. Ymmärrän ennakkotapausten pohjalta, että jääkiekossa kaulasuojuksista on tulossa pakollinen varuste, mutta kuinkahan monen eskarilaisen tai koululaisen kaulaa on viilletty luistimella vaikkapa kolmenkymmenen viime vuoden aikana? Olisiko kaulasuojus hieman liikaa vaadittu? Tai olisiko se suoranaista hulluutta?

Toivon, että Savonlinnasta lukemani ei pitäisi paikkansa. Toisaalta samanlaista varmuuden maksimointia tapaa moniaalla.

Tällaisilla säännöillä uhataan ihmisten turvallisuutta, sillä tätä menoa oikeus tavalliseen järjen käyttöön on uhattuna. Se on vaarallista. Elämässä on muitakin arvoja kuin turvallisuus, eikä kaikkien mahdollisten vaarojen välttäminen takaa pitkää elämää. Yhdysvalloissa kuolee vuosittain 130 ihmistä pudotessaan sängystä.

Mieleeni tulee tämä ikivanha teksti: Saul puki Daavidin ylle oman sotapaitansa, pani pronssikypärän hänen päähänsä ja puki hänen päälleen haarniskan. Daavid sitoi vielä miekan vyölleen. Mutta näissä varusteissa hän ei pystynyt kävelemään, sillä hän ei ollut koskaan ennen käyttänyt sellaisia. Daavid sanoi Saulille: "Minä en voi näissä edes kävellä. En ole koskaan käyttänyt tällaisia." Ja Daavid riisui ne yltään.

Ei kommentteja: