keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Higgsin hiukkanen veikkauskupongille

"Bakteerit. Pikkujuttuja." Tämä on yksi puolalaisen kirjailijan Jerzy Stanislaw Lecin terävistä aforismeista. Siinä elämän mittayksiköt asettuvat omaan merkilliseen järjestykseensä. Pieni ei välttämättä ole pientä.

Viime aikoina lehdissä on ollut otsikoita, jotka kertovat uudesta eurooppalaisesta CERNin hiukkaskiihdyttimestä. Nyt etsitään tosissaan Higgsin hiukkasta.

Tieto voi vaikuttaa fyysikoiden näpertelyltä: yksi hiukkanen sinne tai tänne. Higgsin hiukkanen on kuitenkin ratkaiseva osa tiedemiesten palapeliä, joka selvittää miksi on massaa ja miksi toisaalta ei ole. Kyse on koko maailmankuvamme perusteista.

Tähän mennessä Higgsin hiukkasta ei ole löydetty, mutta CERNissä toiveet ovat korkealla. Jos hiukkanen löytyy, tieteellinen maailmankuva vahvistuu jälleen. Jos ei löydy, fysiikan teoriat ovat ratkaisevalta osin päreinä ja joudutaan uudella tavalla miettimään, mistä ihmeen näkökulmasta aineen perimmäistä salaisuutta voitaisiin lähestyä.

Kaikkine seurannaisineen Higgsin hiukkanen on meille tärkeämpi asia kuin jääkiekon SM-liiga. Sen voisi ottaa veikkauskupongille tai vedonlyönnin kohteeksi.

Ei kommentteja: