tiistai 26. heinäkuuta 2011

Mehän tässä olemme Kreikalle velkaa

Kreikasta on tullut melkeinpä haukkumasana. Siksi olisi hyvä muistaa, mitä olemme alkuaan velkaa kreikkalaisille. Kun sen kaiken ynnää yhteen, paljastuu, että he ovat yhä saamapuolelella.

Kreikasta on peräisin demokratia, koko yhteiskuntamme perusta. Uusi testamenttimme on kirjoitettu kreikan kielellä, ja juuri kreikkalaisen kulttuurin välityksellä kristinusko säilytti Jeesus Nasaretilaisen perinteen.

Kun puhutaan ideoista, viitataan Platoniin, josta on sanottu, että koko länsimainen filosofia on vain alaviitteitä hänen ajatteluunsa.

Kun mainitaan sanat muoto ja sisältö, ollaan tekemisissä Aristoteleen ajattelun kanssa, jota ilman ei olisi länsimaista logiikkaa.

Teatterielämän pohja on luotu Kreikassa, ja samalta suunnalta ovat myös olympialaiset.

Että kaikesta huolimatta kunnioitusta, hyvät ihmiset, kunnioitusta.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kunnioita keskenäs. Jos haluat antaa rahasi patalaiskoille kusettajille, oma on asiasi, mutta älä tule meitä muita opettamaan tai vaatimaan samaan.

Tommi M. kirjoitti...

Ikava nahda, etta takalaista amerikkalaista poliittista keskustelua muistuttava kommentointi ja asenne on levinnyt tanne Aten blogiin. Kuten Ate juuri kirjoitti, "kunnioitusta, hyvat ihmiset, kunnioitusta."

Ja vastauksena anonyymille voin kertoa, etta taalla Ameriikan maalla aika yleiesesti pidetaan skandinaavisen hyvinvointivaltion asukkeja "patalaiskoina kusettajina", ja vahintaan tietysti sosialisteina ja kommunisteina.

Arto Köykkä kirjoitti...

Julkaisen satunnaisesti kirjoituksia myös Aamulehden ja Kotimaan blogialustoilla, mutta aika harvoin, koska varsinkin Aamulehdessä kommentoijien taso on perin heikko. Sen sijaan, että keskusteltaisiin, puretaan aggressioita. Sellainen ei minua kiinnosta.

Tässä ykkösblogissani olen iloinnut siitä, että idiootit eivät näytä tätä lukevan eivätkä myöskään kommentoivan.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun täysi typerys kirjoittaa täällä.

Ensinnäkään hän ei ymmärrä, ettei kirjoitukseni ota mitään kantaa Kreikan velkakriisin hoitamiseen, vaan puhuu jostain muusta. Toiseksi kirjoittajalta on asiallisen kirjoittamisen taito hukassa.

Olenkin varma, että kommentoija on joku, joka on eksynyt blogiini jostain blogeja koostavalta sivustolta. Blogillani on nimittäin jonkin verran lukijoita, jotka päättyvät tänne esimerkiksi Oikotieto-sivustolta. Näistä satunnaiskävijöistä en ole innostunut. Mieluummin kirjoitan vähän pienemmälle väelle mutta suuremman ymmärryksen ihmisille.

Kiitos Tommi kiinnostavasta ja uutta näkökulmaan tarjoavasta Amerikka-kommentistasi.

Tommi M. kirjoitti...

Viela pienta jatkoa kommentilleni. Kiinassa nyt jo lahes kaksi vuosikymmenta asuneen ystavani kanssa kaymieni keskusteluiden perusteella olen saanut kuvan, etta amerikkalaiset ovat kunnianhimottomia laiskureita sikalaisiin tyontekijoihin verrattuna. Kaikki on siis suhteellista, ottamatta kantaa siihen kuka on toista parempi.

Anonyymi kirjoitti...

Viime päivinä olen etsinyt blogeista kirjoituksia Norjan tapahtumista, ja tullessani nyt tänne toivoin, että olisit kirjoittanut aiheesta laajammin kuin tähän asti - jos se ei tunnu luontevalta, en millään tavalla halua painostaa.

Olen vain jäänyt miettimään kirkonmiesten ja -naisten laimeutta poliittisissa linjanvedoissa yleisemminkin. Sinä olet maininnut "pappien poliittisesta selibaatista". En tiedä, mitä se tarkemmin ottaen tarkoittaa, mutta veikkaan, että jotakuinkin samaa kuin ylipisto-opettajien ja muiden opettajien pidättäytyminen enemmältä puoluepoliittisesta käännytystyöstä opetustilanteessa; muuten sana on vapaa.

Välillä vain tuntuu, että kirkon väki elää samassa suuressa suitsukkeiden täyttämässä myyränkolossa - ikään kuin paha ei koskettaisi heitä muutoin kuin sielunhoitotyössä.

On paljon asioita, joissa vastuuta ei voi supistaa tähän. Etenkin, kun kirkon työntekijät ovat tärkeitä mielipidevaikuttajia.

Hatis

Anonyymi kirjoitti...

"Etenkin, kun kirkon työntekijät ovat tärkeitä mielipidevaikuttajia."

Ehkä virkkeen painotus on paremmin kohdallaan muodossa:

Etenkin, kun kirkko työntekijöineen on tärkeä mielipidevaikuttaja.

Hatis

Arto Köykkä kirjoitti...

Olen kyllä miettinyt, mitä aiheesta kirjoittaisin ja varmaan jotain vielä sanonkin. Rippiikoululeirillä oleminen hidastaa tässä kohdin ajattelua, vaikka olemme tapausta monin tavoin täällä käsitelleetkin.

Toinen ongelma on, että Breivikin teko menee normaalin epänormaaliudenkin toiselle puolen. Edes Dostojevskin lukeminen ei oikein auta, vaikka Dostojevski kirjoitti paljon myös terrorismista. Aihehan on riivaajien pääteemoja.

Olen puhunut puoluepoliittisesta selibaatista, mutten poliittisesta. Mielestäni kirkon on syytä ottaaa kantaa myös poliittisiin kysymyksiin, mutta seurakuntapappien ei minun mielestäni pitäisi ainakaan yhteiskunnnan normaalitilassa asettua minkään tietyn poliittisen ryhmän tukijaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Harvinaisen hyvä teksti ja vielä kehittävämpää keskustelua.
Vaikkakin hieman vanha kirjoitus niin haluaisin silti jakaa pari ajatustani, vaikkei niillä sen koommin olekkaan väliä.

Itse olen sitä mieltä kreikan kriisin ratkaisemisesta, että pankkien tulisi ottaa enemmän vastuuta.
Vielä demokratiasta, jonka itse koen hieman epätoimivaksi: "Pienet pelaavat isompien säännöillä"- periaate on harmillinen.
Vaikea ehdottaa toimivampaakaan systeemiä, sillä sosialismi kohdataan usein erittäin vahvoilla ennakkoluuloilla ja onhan se ihan ymmärrettävää.
Kaikissa valtiomuodoissa on omat vikansa ja hyvät puolensa, mutta uskon että olisi parempikin vaihtoehto nykyiselle järjestelmälle. Niin hullulta ja oudolta kuin se kuulostaakin, niin esteeksi nousevat ihmisen perusolemus ja ennakkoluulot. Esteeksi meidän yhteisen hyvän vuoksi.
Nämähän ovat siis vain omia näkemyksiäni ja olisi mielenkiintoista jos joku argumentoisi vastaan, sitähän varten väittely on, on mahdollista nähdä asiat laajemmin.
Pahoittelut vielä turhan pitkistä virkkeistä.