maanantai 25. kesäkuuta 2012

Ennustukset jälkikäteen tarkasteltuina


Ennen kisoja
Omien ennustusten jälkikäteinen tutkiminen tuo kummasti nöyryyttä.

Ennen jalkapallon EM-kisoja tein kaksi veikkausta joukkueiden menestyksestä. Ikään kuin virallinen ennustukseni  perustui siihen, että asiantuntija-arvailut toteutuisivat täysin. tässä laskelmassani voittaja olisi ollut Saksa ja kakkonen Espanja. Semifinaaleissa olisivat pudonneet Ranska ja Hollanti.

Toinen veikkaukseni perustui oletukseen, että neljän joukkoon olisi päässyt pari yllättäjää. Tässä huruennustuksessani Saksa olisi voittanut finaalissa Englannin. Tanska ja Ranska olisivat päässeet semifinaaleihin.

Näin kävi
Puola: Monesti isännät menevät pitkälle, ja niin ajattelin, että myös Puolalla olisi toivoa, varsinkin kun joukkueessa pelasi kolme Saksan mestaria. Puolan tulos oli minulle lievä pettymys, mutta vain lievä.

Kreikka: Olin varma, että Kreikka juuttuisi alkulohkoon, mutta toisin kävi, taas. Kaikkien ns. asiantuntijoiden olisi vihdoin tunnustettava, että Kreikan yllätyksissä ei ole mitään yllättävää.

Venäjä: En ole uskonut Venäjän jalkapalloon, eikä kannattanut uskoa tälläkään kertaa. On taitavia pelaajia, mutta joukkuetta niistä ei vain tule.

Tšekki: Tšekki pelasi jälleen kerran itseään paremmin. En oikein osannut haistaa.

Hollanti: En osannut kuvitella, että Hollannin materiaalilla voisi jäädä nollille. Toisaalta olin varma, että Hollannin megaegoilla ei kisoja voitettaisi.

Tanska: Uskoin, että Tanska voisi selvitä kuolemanlohkosta jopa jatkoon, jos joukkueet pelaisivat kovin paljon ristiin. Tämä ei toteutunut, mutta olen ylpeä siitä, että veikkasin Tanskan voittavan ensimmäisessä pelissään Hollannin 1 - 0.

Saksa: Oli helppo sanoa, että Saksa selviäisi ainakin neljän joukkoon. Siitä huolimatta Saksa oli alkulohkossaan vieläkin suvereenimpi kuin olin kuvitellut.

Portugali: Portugali oli ennakkoaavisteluideni pahin virhe. Ajattelin, ettei yhdellä Ronaldolla pitkälle pötkitä. Ronaldo yllätti: Portugalin ja Hollannin ottelu oli ensimmäinen kerta, jolloin hän pelasi minun silmieni alla hyvin. Vielä suurempi yllätys on ollut, että Portugali on joukkueena tasapainoinen kokonaisuus. Meireles on noussut varsinaiseksi tähdeksi.

Espanja: Menestys oli helppo ennustaa. Sitä vastaan on puhunut vain se, että maa on voittanut kahdet peräkkäiset arvokisat ja että David Villaa ei ole kärjessä.

Italia: Italia pärjää melkein aina. Sen nyt arvaa, vaikka se kuinka harmittaa.

Irlanti: Irlannin jatkopaikkaan ei kukaan uskonut. Kannattajat ovat maailman parhaat, ellei Brasiliaa oteta lukuun.

Kroatia: En uskonut Kroatian yllätykseen.

Ukraina: Ukrainasta en uskaltanut sanoa mitään. Hyvinhän se pelasi, tuo perinteikäs jalkapallomaa.

Ruotsi: Arvelin, että Ruotsi voisi menestyä, ja kohtalaisesti meni. Tulos näyttää huonommalta kuin se todellisuudessa oli. Kaksi yhden maalin tappioksi kääntynyttä johtoasemaa ja yksi kahden maalin voitto Ranskasta eivät ole huono tulos. Olisipa vain Ranska-peli sattunut kisojen alkuun. Zlatan saattoi olla jopa kisojen parasta tulosta tehnyt hyökkääjä, mutta yksi tähti ei tällä tasolla riitä.

Ranska: Tuli floppi, ja tässä kohdin myös spekulaationi floppasivat.

Englanti: Englanti ei päässyt neljän parhaan joukkoon, mutta ylitti pelaajamateriaalinsa tason. Valmentaja Hodgson ei ole koskaan menestynyt tähtien kanssa, mutta tällä kertaa hänellä oli juuri niin huonoja pelaajia kuin hän onnistumiseensa tarvitsee. Tilannetta paransi vielä se, että kahdesta ensimmäisestä pelistä oli poissa joukkueen ainoa maailmantähti Wayne Rooney. Olen hieman ylpeä siitä, että aavistin Englannin onnistumisen. Sehän voitti kaksi peliä eikä hävinnyt rankkarikisaa lukuun ottamatta kertaakaan.

Kisojen lopputulos
Kun enää neljä maata on jäljellä, ennustaminen muuttuu vaikeaksi, ellei mahdottomaksi. Jäljellä on vain joukkueita, jotka ovat saaneet pelinsä sujumaan ja joissa kaikissa on riittämiin voittaja-ainesta. Virallista ennustustani Saksan voitosta ja Espanjan hopeasta ei tarvitse hävetä, mutta rahojani en pane sen puolesta likoon. Finaalissa voivat pelata yhtä hyvin Italia ja Portugali.

Ei kommentteja: