lauantai 16. kesäkuuta 2012

Sukupuolivähemmistössä


Kävin Helsingissä Helene Schjerfbeckin näyttelyssä, joka on pystytetty Ateneumiin. Maalaukset olivat hyviä tai peräti vaikuttavia.

Suurimman hämmästyksen tuotti kuitenkin yleisö. Se tuskin oli koostumukseltaan taidenäyttely-yleisöksi kovin poikkeuksellinen, mutta tällä kertaa vain kiinnitin siihen erityistä huomiota.

Taulujen äärellä vaeltaessani laskin, että miehiä oli yleisöstä 15 - 20 prosenttia. Edustin vähemmistöä, mutta vielä aivan kohtuullisen kokoista.

Lopulta en ollut varma, oliko vähemmistö edes kohtuullinen, sillä poistuessani Schjerfbeckistä tehdyn videodokumentin esityksestä laskin olleeni ainoana miehenä samassa huoneessa viidentoista naisen seurassa. Kun astuin pimeästä tilasta valaistuihin näyttelytiloihin, näky oli vielä tyrmäävämpi. Laskin salista yhdeksäntoista naista, en yhtään miestä.

Helene Schjerfbeck on tietysti naistaiteilija, mutten keksi mitään syytä siihen, ettei hän sopisi myös miehille. Joten missä ne miehet ovat?

Ainakin osa on Cannibal Corpsen kaltaisten hevibändien konserteissa. Jyväskylässä laskin muutama vuosi sitten, että Cannibal Corpsen yleisöstä hädin tuskin viisi prosenttia oli naisia.

Joten jos seuralaista haluat: Nainen, älä mene Helene Schjerfbeckin näyttelyyn. Mies, kierrä Cannibal Corpse kaukaa.

2 kommenttia:

Jouni kirjoitti...

Keksitkö mitään syytä siihen, ettei Cannibal Corpse sopisi myös naisille? :)

- Jouni

Arto Köykkä kirjoitti...

Olen nähnyt Cannibal Corpsen kahdesti, mutta sen edustama genre on minulle liian vieras. Tyydyn vain toteamaan, ettei siellä paljon naisia näkynyt.