keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Buzz Aldrin ja kuuehtoollinen

Astronautti Buzz Aldrin on vierailulla Suomessa. Aldrin tunnetaan ennen muuta siitä, että hän oli Neil Armstrongin jalanjäljissä toinen ihminen, joka on koskaan ollut kuun pinnalla.

Aldrin voitaisiin muistaa myös siitä, että hän on ensimmäinen ihminen, joka on nauttinut pyhän ehtoollisen kuussa.

Kotka laskeutui kuun pinnalle Rauhallisuuden meren eteläosaan. Silloin Buzz Aldrin otti esiin presbyteerikirkkonsa valmistaman pakkauksen, jossa oli viiniä, ehtoollisleipä ja ehtoollismalja.

– Haluaisin pyytää hetken hiljaisuutta. Haluaisin kutsua kaikkia kuuntelijoita, missä ja keitä he ikinä ovatkaan, hiljentymään hetkeksi muutamien viime tuntien tapahtumien äärelle ja kiittämään niistä kukin omalla tavallaan, Aldrin sanoi.

Radiohiljaisuuden aikana hän kaatoi viinin pikariin ja luki Johanneksen evankeliumin sanat: "Minä olen viinipuu ja te olette oksat. Se joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään." Sitten hän nautti ehtoollisen.

Hetkeä myöhemmin koko maailma seurasi, miten kuulennon kapteeni Armstrong ja Aldrin laskeutuivat kuun pinnalle.

Aldrin vaikeni pitkään kuuehtoollisestaan, sillä Nasa oli haastettu oikeuteen siitä, että astronautit olivat Apollo 8:n lennolla lukeneet ääneen luomiskertomusta. Tieteen ja uskon yhdistäminen ei 60-luvullakaan ollut ongelmatonta.

Aldrinin käyttämä ehtoollispikari on nykyään Websterin presbyteerikirkon hallussa, ja sitä säilytetään tallelokerossa.

Ei kommentteja: