lauantai 21. helmikuuta 2015

Jos maailma olisi toisenlainen kuin on

Ask.fm-palvelussa vastasin seuraavaan kysymykseen: "Olisko maailma parempi jos ei olisi uskontoja? Tai olisi niin että kaikki pääsevät taivaaseen ja kukaan ei ikinä ole kuullutkaa Jumalasta. Uskon nimissä on kuitenkin niin paljon pahaa saatu aikaan." Arvelen asian kiinnostavan muitakin kuin tämän palvelun käyttäjiä, joten julkaisen vastaukseni myös täällä:

Niinpä. Tai mitä jos olisitkin syntynyt naapuritalossa asuneeseen perheeseen. Jos kuu olisi puolet pienempi kuin on. Jos sukupuolia olisi vain yksi. Jos Hitlerin isän ensimmäinen vaimo ei olisi kuollut eikä isä olisi ikinä lötytänyt Adolfin äitiä. Jos ampuma-aseita ei olisi keksitty. Jos kaikki ihmiset olisivat kilttejä toisilleen. Jos uskontoja ei olisi. Jos uskoa ei olisi.

Nämä ovat niin sanottuja kontrafaktuaalisia lauseita: mitä olisi tapahtunut jos olisi tapahtunut aivan jotain muuta. Mutta kun maailma on sellainen kuin on.

Varmasti uskon nimissä on tehty myös pahaa. Mutta kuinka paljon onnettomuutta onkaan tuottanut rakkaus: lemmensurut, epätoivoiset itsemurhat, rakastavaisten riidat, mönkään menneet avioliitot, avioerot, menettämisen tuska kun rakastettu ihminen on kuollut, isänmaanrakkauden nimissä käydyt sodat, sukulaisten epäoikeudenmukaiset suosimiset, rakkauden nimissä väärin kasvatetut lapset.

Ehkä rakkaus olisi seuraustensa takia syytä kieltää. Siitä huolimatta ihminen ei voi elää ilman sitä.

Ei kommentteja: