torstai 2. huhtikuuta 2015

Lieviä vinkkejä pääsiäisen viettoon

Minua on ties kuinka kauan puhutellut Ludwig Wittgensteinin ajatus: "Rehellinen uskonnollinen ajattelija on kuin nuorallatanssija. Hänen jalkojensa alla oleva pohja on kapein mahdollinen, mutta sillä voi kulkea." Nuorani on ollut aasilla ratsastaneen miehen matka teloituskukkulan kautta pääsiäisaamuun tai pikemminkin Emmauksen tielle. Tästä kaikesta yhä innoittuneena muutama vinkki siitä, miten tälle matkalle voisi lievästi osallistua.

Palauta mieleen oikeat kalenterin sanat. Kiirastorstai on viimeisen aterian ja ehtoollisen päivä. Pitkäperjantai on ristiinnaulitsemisen päivä (englanninkielisessä maailmassa Good Friday). Lankalauantai on tyhjän tyhjä välipäivä, ja pääsiäissunnuntai on Jeesuksen kuolleista heräämisen eli ylösnousemuksen päivä. Maanantai on pääsiäisen tuplaamista niin kuin pelikoneessa voi tuplata voittonsa. Pitkäperjantai ei siis ole vielä pääsiäistä vaan on sen vastakohta.

Kiirastorstai-iltana voisi poiketa kirkossa ehtoollisella. Olen aika varma, että kirkkoreissusi jälkeen on vähän parempi olo. Tuskin sillä matkalla kuitenkaan tulet uskoon, joten ei tarvitse pelätä liian suuria muutoksia.

Pitkäperjantai on hyvä kirkkopäivä. Vanha perinne on, että silloin ollaan kotosalla, vähän synkistellään eikä vietetä remuisia juhlia.  Yksi kotona vietetty päivä ei varmaan pahaa tee. Tämmöinen tauko tuo kummasti rytmiä elämään. Juhla tuntuu sitten juhlalta, kun ei närpitä kaiken aikaa pöydästä.

Lankalauantaista ei ole sanottavissa mitään erityistä. Ei muuta kuin tavarataloon hakemaan herkkuja pääsiäispöytään. Illalla monessa kirkossa (ja Pirkkalan nuoret Pappilan pääsiäisessä) tapahtuu kiinnostavia asioita. Kun menee illalla sinne, voi aamulla nukkua pitkään.

Pääsiäissunnuntaina estottomasti tykätään elämästä ja syödään hyvin. Sitten viikolla ehtii harrastaa ruokaympyrän suosituksia.  Ja lammashan oli Jeesuksen pääsiäisruokaa (jos et muuten muista).

Pikkuisen Raamattua. Törkkää sormesi Matteuksen lukuun 26 ja lueskele eteenpäin. Sieltähän se kaikki löytyy: petokset, väkivalta, koulukiusaaminen, huono hallinto, ihmismassojen idiotismi, sivullisten pelkkä seurailu kun paha pitää valtaa, fyysinen tuska, yllättävä käänne ja elämän mystiikka.

Muuta hyvää. Tapahtumalistoja kannattaa vilkuilla. On tarjolla ristikulkueita ja kuvaelmia, hienoa klassista musiikkia ja passioita. Vielä ehtii käydä kirjastossa lainaamassa pari hyvää kirjaa.

Takuu. Tämän jälkeen sinusta ei tullut uskovaista, mutta olet koskettanut jotain, millä on oikeasti merkitystä. Arki tuntuu paremmalta. - Ota listasta edes jotain ja pääset vähän makuun.

Ei kommentteja: