perjantai 5. kesäkuuta 2015

Suomen lipun polttamisella on hyvät puolensa

Yllä oleva otsikko on puhdasta trollausta. En tietenkään ole sitä mieltä, että Suomen lipun polttaminen olisi hyvä asia. Ajattelin vain sanoa, että jos joku kuohahtaa tuollaisesta otsikosta, hän tuntee hetken samoja tunteita kuin islamilainen, joka saa tietää, että hänen profeetastaan on jossain ulkomailla piirretty pilkkaavia kuvia.

Luultavasti kaikilla ihmisillä on jotain perimmäisiä pyhiä arvoja, joiden loukkaamista hän ei siedä. Useimmille suomalaisille oman maan lippu on tällainen arvo.

Puolalaisen aforistikon Stanisław Jerzy Lecin mukaan ateistitkin pillastuvat siitä, että joku sanoo: "Ei ole mitään pyhää."

Tästä syystä olen alkanut epäillä, että jumalanpilkkakiellon säilyttäminen laissa voi olla hyvä asia. Jumala ei tarvitse erityistä suojelua, mutta häneen uskovat ihmiset kyllä. Toisen ihmisen ja hänen arvojensa pilkkaaminen on aina hänen yläpuolelleen asettumista, eikä siitä seuraa mitään hyvää.

Pyhänä pidettäviä asioita on vaikea selittää. En osaa perustella insinöörikielellä sitä, miksi kokonaisen hevosen raadon vieminen kaatopaikalle olisi väärin. Loukkaavalta ja sietämättömältä se kuitenkin tuntuu niin kuin vainajien kuljettaminen pakettiauton lattialla. Molempia on tässä viime aikoina tapahtunut.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Hevosen vieminen kaatopaikalle tai raaka teloitus satunnaisessa metsässä tuntuu pahalta. Olen toki hevosihminen, joten tämä varmasti vaikuttaa asiaan. Mutta pahalta se tuntuu siksi, että hevosen elinikä on noin 20-30 vuotta, ja parhaassa tapauksessa yhteistä taivalta on takana vähintään sen 15 vuotta. Aika ikävää viedä pitkäaikainen ystävä kylmästi kaatikselle tai suolestaa hänet metsässä...

Yhtä karmeaa kuin se ihmisvainajan kuljettelu ympäriinsä pakettiauton peräkompulassa..

- Hepparakas