lauantai 7. toukokuuta 2016

Nälkäänsä voi varastaa

Kuluneella viikolla uutisoitiin Italian korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan varastaminen ei ole rikos, jos varastaa henkensä pitimiksi. Syytettynä oli ollut kotia vailla ollut mies, joka ei ollut käynyt kassan kautta ottaessaan mukaansa genovalaisesta supermarketista noin neljän euron hintaisen makkarapaketin.

Tällainen tapa ymmärtää varkautta ei ole uusi asia.

Vanhan testamentin ikiaikaisilla moraalilaeille on naureskeltu ja niihin on vedottu uskonnonvastaisessa propagandassa. Näkökulma on kuitenkin yksipuolinen. Lakien joukossa on paljon miettimisen arvoista. Yksi suosikeistani on säädös, että tuoretta aviomiestä ei pidä lähettää asepalvelukseen.

Tässä on toinen suosikkini: "Kun tulet lähimmäisesi viinitarhaan, niin saat syödä rypäleitä, minkä mielesi tekee, kunnes olet saanut kylläsi, mutta älä pane mitään astiaasi. Kun tulet lähimmäisesi viljapellolle, niin saat kädelläsi katkoa tähkäpäitä, mutta sirppiä älä heiluta lähimmäisesi viljapellolla."

Nykysovellus voisi olla tämä: jos olet rahaton ja nälissäsi, voit syödä kaupan tarjoustuotteita niin paljon kuin mielesi tekee, mutta kassojen ohi et saa viedä mitään.

Ei kommentteja: