perjantai 20. toukokuuta 2016

Microsoft harjoittaa ilkivaltaa

Ei pidä korjata kun ei ole rikki

Havahduin totalitarismiin. Olen totalitarismin kohde.

Minulla on käytössäni neljä tietokonetta. On tabletti, melko uusi läppäri ja vanha läppäri (XP), jota satunnaisesti yhä käytän, koska vain siinä toimii muuan ikivanha ja edelleen tarvitsemani ohjelma. Tärkein koneeni on kuitenkin muutaman vuoden vanha pöytäkone. Siihen on kytketty kaksi rinnakkaista näyttöä, joiden ansiosta tekeminen sujuu. Kaikki ohjelmani ja tiedostoni ovat ainakin tällä koneella, ja niiden asetukset on viritelty minulle sopiviksi.

Kone ei kaatuile, ja sen ainoa ongelma on hidas käynnistyminen, mutta sekään ei haittaa, koska sammutan sen vain yöksi. Aamukahvin juodessani se ehtii herätä toimintakuntoon.

Vuosien varrella olen oppinut, että suunnilleen oikein toimivalle tietokoneelle ei kannata tehdä yhtään mitään, koska muutoksen tuottama ajanhukka ei tule koskaan korvatuksi. Käyttöjärjestelmän vaihtoon kannattaa ryhtyä vain silloin, kun ehdottomasti tarvitsee jotain ohjelmaa, joka ei mitenkään toimi vanhassa. Windowsin versioita on ilmestynyt monta. Jokunen niistä on tullut tuiki tarpeellinen, mutta vain harva. Hyödyllisiä ovat olleet 95, XP ja 7. Muista ei ole ollut mitään ratkaisevaa apua.

Jos olen ottanut käyttöön kokonaan uuden laitteen tai vaihtanut käyttöjärjestelmää, olen ajoittanut hankinnat aina loma-aikaan, jotta säätämiseen on riittävästi aikaa.

Minä siis olen ollut täysin tyytyväinen koneeseeni.

Mutta sitten.


Minulta mitään kysymättä tulivat sorkkimaan

Vastattuani varmaan kymmeniä kertoja kielteisesti Microsoftin ehdotukseen käyttöjärjestelmän päivityksestä tulee se aamu, että nousen ylös, käyn painamassa työkoneeni virtanappulaa, menen kahville alakertaan, tulen koneeni ääreen ja totean, että minulta mitään kysymättä laitetta on ruvettu päivittämään uuteen versioon.

"Minulta mitään kysymättä." Mistä ne siellä Amerikassa tietävät, että juuri tänään minulla on aikaa tähän touhuun? Lukemattomina aamuina minulla on ollut kiire lähtö ja aivan lähdön kynnyksellä olen käynyt tulostamassa tärkeän paperin. Tänä aamuna tuota ongelmaa ei ollut, mutta olisi voinut olla. Vai alkaisinko uskoa kuvitteelliseen salaliittoteoriaan, että ne vakoilevat minua ja tietävät?

Koneen päivityksen valmistuttua ruudulla lukee, että kaikki tiedostot ovat paikoillaan ja tallella. Se nyt vielä olisi puuttunut, että kirjoituksiani ja valokuviani olisi käyty tuhoamassa.

Yritin suhtautua tilanteeseen positiivisesti. Olin lukenut siitä, että monilla päivitykset olivat onnistuneet hyvin.


Ennen sorkkkimista toimi moitteetta eikä nyt enää

Positiivisuus katosi siihen, että kahden päivän aikana kone jumiutui kahdeksan kertaa siniseen ruutuun ja vaati uudelleen käynnistämisen. Kärsivällisyys loppui, kun arkeani oli käyty sotkemassa. Ainoa lohtu oli, että päivitys sisältää mahdollisuuden vanhan käyttöjärjestelmän palauttamiseen. Tartuin siihen, vaikka tiedän, että edestakaisin vekslaaminen ei tee koneelle hyvää.

Palautusnappi löytyi helposti. Tosin minua varoiteltiin ennalta tästä toiminnosta ja sanottiin, että kaikki ohjelmat eivät ehkä toimi palautuksen jälkeen. Toisin sanoen: "Olemme ehkä varastaneet joitakin ohjelmiasi."

Päivitys meni sutjakkaasti. Kone ei kuitenkaan ollut täysin ennallaan, sillä kaikkien ohjelmien asetukset eivät ole samoja kuin ennen tätä ruljanssia. Niitä on viriteltävä nyt kuntoon. Muuten kone on näyttänyt toimivan eikä ilmeisesti kaatuile. Samalla tavoin väkisin päivitetty läppärini toimii hyvin, mutta eipä siellä olekaan juuri muuta kuin Office-paketti.

Kun tullaan toisen ihmisen henkilökohtaiselle, omalla rahalla hankitulle tietokoneelle ja muutetaan siellä lupaa kysymättä asetuksia huonompaan suuntaan, en keksi ilmiölle muuta sanaa kuin ilkivalta.


Älkääkä omenaihmiset innostuko

Älkääkä omenaihmiset nyt liikaa innostuko. Mielestäni Applessakin on kelmin piirteitä. Minulla on kokemusta myös siitä, että omenatabletin  päivitys on tuottanut ongelmia. Ja onhan Apple mestarifirma siinä, että kalliinkin tuotteen ostaja huomaa omistavansa vain toimivan laitteen aihion, jota on täydennettävä ylen kalliilla lisäosilla. Applella "hinnat alkaen" tarkoittaa, että maksaminen alkaa ilmoitetusta summasta ja jatkuu ties minne.

5 kommenttia:

Olavi Koskela kirjoitti...

Kypsyin kanssa joku aika sitten niin totaalisesti Microsoftin pakkopäivityksiin ja vakoilupaketteihin, että siirryin Debian Linuxin Ubuntun käyttäjäksi. En tule enää ikinä käyttämään MS:n paskasysteemejä. On mahdollista, että MS windowsille on vuosien varrella kehitetty jotain sellaisia sovelluksia, joita ei Linuxissa (vielä) ole, mutta eipä tule nyt yhtään välttämätöntä mieleen. Apple, no joo; minun makuuni vähän liian loppukäyttäjäsysteemejä.

Arto Köykkä kirjoitti...

Ongelma ei ole tosiaan itse käyttöjärjestelmä. XP toimi hyvin, seiskasta en ole keksinyt mitään vikaa, mutta nämä pakkopäivitykset ovat törkeitä.

Nimetön kirjoitti...

parin tunnin välein ilmestyy ruudulle "päivitä nyt/päivitä myöhemmin" ja kun ei halua
päivittää nyt eikä myöhemmin ainoa vaihtoehto on sulkea kone. sitä saa tehdä monta
kertaa päivässä ... ja se alkaa ketuttaa. mikä avuksi?

Arto Köykkä kirjoitti...

Täällä on jotain: http://www.mikrobitti.fi/2016/03/nain-windows-paivittaa-itsensa-salaa-kympiksi-jos-et-ole-tarkkana/

Toinen ratkaisu lienee se, että antautuu ja käyttää sitten palautustoimintoa, jolla soi siirtyä takaisin entiseen versioon.

Risto kirjoitti...

”parin tunnin välein ilmestyy ruudulle "päivitä nyt/päivitä myöhemmin" ja kun ei halua
päivittää nyt eikä myöhemmin ainoa vaihtoehto on sulkea kone. sitä saa tehdä monta
kertaa päivässä ... ja se alkaa ketuttaa. mikä avuksi?”

En ole ihan varma, mistä on kyse, koska minulla ei ole päivitysikkunaa ruudulle lävähtänyt. Sen sijaan kyllä juurikin parin tunnin välein päivitysohjelma käynnistyy vaivihkaa taustalle (pieni kuvake ilmestyy ruudun oikeaan alalaitaan). Kun tämä tapahtuu, suljen päivitysohjelman saman tien tehtävienhallinnasta, jota pidän aina taustalla auki. Tämä on toiminut toistaiseksi. Jos en sulkisi päivitysohjelmaa, ehkä ruudulle lävähtäisi ennen pitkää päivitysikkuna tai uusi käyttöjärjestelmä alkaisi asentua itsekseen. En aio kokeilla.