perjantai 30. kesäkuuta 2017

Ihminen ymmärretään ennakkoluulojen pohjalta, aina 2/2

Yksi vastaus olisi heti ensimmäisten joukossa, jos pyydettäisiin arvaamaan, mikä mahtoi olla Pentti Saarikosken hylkimä elämänalue. Vain kohtalaisesti tätä kansakunnan renttuvävyä tunteva ihminen veikkaisi todennäköisesti urheilua.

Vastaus on väärä.

Saarikosken kokoelmassa Katselen Stalinin pään yli ulos mainitaan kolmiloikka ja Pertti Pousi, jonka hallussa on edelleen voimassa oleva suomenennätys, 49 vuotta sitten hypätty. Saarikoskella on huomioita myös jalkapallosta, jääkiekosta, hiihdosta ja jääpallosta. Saarikoski suunnitteli jopa kirjaa Lasse Virenistä, mutta kustantaja ei innostunut.

Saarikosken kiinnostus urheiluun on hänen persoonassaan niitä piirteitä, jotka eivät vastaa hänestä luotua mielikuvaa. Valtakunnanjuopon maineeseen on helppo yhdistää ajatus kommunismista ja kreikkalaisesta runoudesta. Huomattavasti vaikeammin siihen sopii jääpallon pelaamista koskeva rivi, joka on päässyt julkaistuun runoon saakka.

Kirjallisuustieteessä tätä ilmiötä kutsutaan käsitteellä "odotushorisontti". Kirjailijan ajatuksista luodaan käsityksiä jonkin muun kuin hänen kirjallisen tuotantonsa perusteella. Teosta luetaan toisin kuin tekijä on tarkoittanut. Filosofiassa on käytetty esiymmärryksen käsitettä. Voidaan puhua myös hermeneuttisesta kehästä eli siitä, että kokonaisuus vaikuttaa aina yksityiskohtiin ja yksityiskohdat kokonaisuuteen. 

Ei kommentteja: