torstai 13. joulukuuta 2018

Yhdellä väliviivalla Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen on laillinen nimi

Lakeja tarvitaan oikeastaan vain siihen, että hyvien käytäntöjen puutteessa ne ohjaavat toimintaa ja estävät kohtuuttomuuksia. Jos ne eivät tässä tehtävässään toimi, niiden laatija on epäonnistunut.

Nimilaki muuttuu vuoden 2019 alussa. Vastedes etunimiä sallitaan neljä, ja väliviivalla erotettu yhdistelmänimi lasketaan yhdeksi nimeksi.

Niinpä hyväksyttäväksi nimeksi tulee Eleonoora-Kastehelmi Margareeta-Josefiina Aleksandra-Karoliina Vilhelmiina-Henriikka Idänpään-Heikkilä-Koskela-Koivisto.

Esimerkkini sukunimiyhdistelmä on mahdollinen, koska sekä Idänpään-Heikkilä että Koskela-Koivisto ovat olemassa olevia perusnimiä, eivät avioliiton jälkeisiä luomuksia. Idänpään-Heikkilä on sukunimenä kuudellatoista suomalaisella, ja yksi heistä on tunnettu lääkäri ja lääketieteen professori. Myös nimeen Koskela-Koivisto olen törmännyt. Sennimisiä on Suomessa kaksikymmentäneljä.

Kaikki esimerkkini etunimet ovat kalenterissa. Maistraatin on vaikea tai mahdotontakin torjua niitä, vaikka ne ovat hyvin pitkiä. 

Vitseistä tulee nyt totta. Vastedes Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu on yhdellä väliviivan lisäyksellä laillinen nimi, ainakin etunimensä osalta. Sama pätee Leevi and the Leavings -yhtyeen laulussa esiintyneeseen Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camillaan. Vielä voisi leikkiä sillä ajatuksella, että osaksi nimeä soviteltaisiin niin ikään laillinen ja suomalaisen nimiperinteen mukainen Sylvesterintytär.

Onneksi lähes kaikilla ihmisillä on jotain järkeä päässään. Harvoin näistä joutuu taistelemaan.

Joskus kuitenkin törmää ongelmiin. Muutama vuosi sitten Nimitoimiston päällikkö kertoi radiohaastattelussa, että lapselle oli tarjottu nimeä Varastettu Pieni. Sitä ei tietenkään hyväksytty. Vuonna 1996 Ruotsin viranomaiset puolestaan antoivat 5000 kruunun sakot naiselle, joka ei ollut vieläkään antanut nimeä viisivuotiaalle pojalleen tai ei ainakaan viranomaisten kelpuuttamaa. Lapsen nimi oli naisen mukaan Brfxxccxxmnpckcccc111mmnprxvc1mnckssq1bb11116.

"Olen valinnut ytimekkään, typografisesti ilmaisuvoimaisen muotoilun. Se on lisäksi taiteellinen luomus kannattamani patafyysisen perinteen hengessä", nainen ilmoitti.


Ei kommentteja: