sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Onko rasismi syntiä?

Teen alkuun selväksi, että rasismi on mielestäni enemmän kuin vastenmielinen ilmiö. Niinpä Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen legenda Rosa Parks on iät ajat ollut sankarini. Sinimustan liikkeen perustaminen tuo oksennuksen maun suuhuni. Tämän perusasenteeni pitäisi olla kaikille lukijoilleni nyt selvää.

Tämän jälkeen rohkenen miettiä sitä, onko rasismi määriteltävissä synniksi. Niinhän Helsingin seurakuntayhtymän johto julisti muutama päivä sitten: "Rasismi on syntiä. Raamatun viesti on selkeä: me olemme samanarvoisia Jumalan edessä." Toisaalta olen samaa mieltä, mutta toisaalta en ole aivan varma, ollaanko oikealla tiellä, kun ruvetaan määrittelemään, mikä elämänasenne on syntiä ja mikä ei.

Ensinnäkin asiassa on koominen puolensa. Tulee mieleen se, kuinka Juice Leskinen teki aikoinaan aloitteen tonttinsa julistamisesta ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi. Silloin aloite ei mennyt läpi, mutta Juicen 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Tampereen kaupunki hyväksyi sen. Huumorin puolelle tuo päätös kuitenkin menee. Vastaavasti Helsingin seurakuntayhtymän johto on paikallisesta arvovallastaan huolimatta perin heiveröinen elin päättämään, mikä tässä maailmassa on syntiä ja mikä ei.

Toiseksi vierastan syntiluetteloiden tekemistä. Kun rippikoululaiset ovat kysyneet jostain yksittäisestä asiasta, onko se syntiä, olen aina vastannut, että syntiä on syntiluetteloiden tekeminen. Tällaiset listat unohduttavat sen, että synti on vellova juoksuhiekka, jolta ei voi välttyä väistämällä yksittäisiä tekoja tai asenteita.

Joku voi sanoa, että syntiluetteloita ei tarvita, mutta rasismin kohdalla on pakko ottaa vahvasti kantaa ja määrätä nollatoleranssi. Mikseipä niin? Ongelmana on vain se, että rasismin ohella on muitakin yhtä vaarallisia ja kammottavia asioita: kansanmurhat, keskitysleirien perustamiset, pienten ihmisten kiusaamiset, kansalaisten myrkyttämiset, presidentilliset valheet, demokratian horjuttamiset, murhat ja väkivallanteot.

Kun määrittelee yhden kammottavuuden synniksi, joutuu mainitsemaan jotain muutakin, ja siinä sitä ollaan syntiluetteloita tekemässä.

Ei kommentteja: