perjantai 22. huhtikuuta 2011

Vara-Jeesus

Pitkäperjantaina ajattelen paikallista hahmoa, joitakin vuosia siten kuollutta Vara-Jeesukseksi kutsuttua miestä (joka tarkkaan ottaen ei ollut Vara-Jeesus, vaan alkuaan hänen veljensä oli... mutta annetaan näiden viisasteluiden olla).

Vara-Jeesus oli meidän kylällämme tunnettu hahmo. Hän toivotteli kohtaamilleen ihmisille kovaan ääneen monenlaisia asioita.

Hänen tunnetuimpia tempauksiaan oli se, kun hän erään kerran hiljaisella viikolla kanniskeli kuntakeskuksessa suurta ristiä. Sen nähdessään ihmiset aidosti ihmettelivät. Ajatus oli, että Vara-Jeesuksessa ei kaikki ollut kohdallaan.

Mitä enemmän tuosta on aikaa, sitä enemmän olen alkanut ymmärtää, että hänen tempauksensa oli aito vastalause sille, mitä elämässä muuten tapahtuu.

Toiset kantoivat kaupasta muovilelun sisältäviä suklaamunia, mämmiä, lampaan lihaa, keskiolutta ja iltapäivälehtiä. Tämä mies kantoi ristiä. Miten hänen valintansa olisi ollut tyhmempi kuin niiden muiden?

9 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Mies oli täydellinen esimerkki siitä, miten asiat ovat hyvinkin suhteellisia ja kuinka ihmiset eivät ymmärrä sitä.
Oli muuten tekemisissä LDS kirkon kanssa...

Arto Köykkä kirjoitti...

Vara-Jeesus oli tekemisissä niin monen suuntauksen kanssa, että ainakin minulla oli huomattavia vaikeuksia pysyä perässä.

Nimetön kirjoitti...

Itse näin kyseisen henkilön vain psyykkisesti sairaana.

Arto Köykkä kirjoitti...

Jos joku on psyykkisesti sairas, se ei poista hänen sanomistensa arvoa. Vanhassa venäläisessä perinteessä, jota esimerkiksi Dostojevski edusti, ajateltiin totuuden olevan jotain niin normaalielämälle vierasta, että sen voi sanoakin vain mielenvikainen.

Nimetön kirjoitti...

Tämä ihminen eli uskoaan todeksi.Jotain häneltä voisi oppia.

Nimetön kirjoitti...

Vai olisko ollut hänenkin parempi elää vähemmän uskoaan? Tiedä sitten. Mutta opittavaa meillä monella hänestä olisi. Amerikan intiaanien keskuudessa mielisairaita kunnioitettiin, koska uskottiin heidän nähneen Jumalan kasvot.

Arto Köykkä kirjoitti...

Elämä olisi varmaan ollut helmpompaa hieman pienemmällä uskolla. Kiinnostaisi tietää, mistä olet lukenut tuon intiaanijutun.

Nimetön kirjoitti...

Muistaakseni Tieteenkuvalehdestä olen asian lukenut.

Nimetön kirjoitti...

Kunpa näkisin kuvan Varavara-Jeesuksesta, niin voisin ehkä tunnistaa miehen.

Muistelen muistavani Vara-Jeesuksen...