Tupakat on viety asiakkailta piiloon. Toisin kuin monet idean kiihkeimmistä vastustajista, rohkenen uskoa, että uusi käytäntö voi oikeasti vähentää tupakointia. Tällaisilla pienillä tempuilla ajattelumaailmaa on vähitellen muutettu, ja tupakointi on lakannut olemasta muodissa.
Mahdollisesta edistyksestä huolimatta en kuitenkaan innostu ideaan. Jos ollaan johdonmukaisia ja piilotetaan ihmisten näkyvistä kaikki epäsuotavat ostokset, kaupoissa voi pian olla tyhjää.
Maailman parantaminen uusia kieltoja keksimällä on jalkapallokielellä nollanollan pelaamista. Ei soi omassa päässä, muttei tule maaleja eikä niiden mukana voittojakaan. Joukkue hädin tuskin säilyttää sarjapaikkansa. Esimerkiksi 20 seuran Valioliigassa pelkillä tasapeleillä olisi tällä hetkellä sijalla 16 eli hieman putoamisviivan yläpuolella.
Ainakaan minulle nollanollat eivät riitä elämän sisällöksi.
Barcelonan yliopiston professori Jose Ignazio Gonzalez Faus on laajentanut suosimaani ajattelutapaa ihmisen jumalasuhteeseen: "Vapaus on ainoa mahdollinen kasvualusta sille hyvälle, jota Jumala tavoittelee. Sen sijaan melkein kaikkien moraalinpuolustajien väkivaltainen kiihko päätyy tuottamaan nykyaikaisittain ilmaistuna muovista hyvää."
2 kommenttia:
Talla puolen Atlantia moraalinpuolustajat aina myos asettavat itsellensa (oikeutetusti) myos korkeammat moraaliset odotukset. Ja harvoin moralisoijat kestavat tata tiukempaa syynia. Tama dynamiikka patee erityisesti seksuaalisuuteen liittyviin asioihin.
Jos jattaa seksuaalimoralisoinnin huomiotta, niin amerikkalaisilla on erittain luontainen ja mielestani terve epaluulo kaikkia kieltoja ja pakkoja kohtaan. Skandinaavinen taipumus hyvaksya ylhaalta paattajilta ja ”asiantuntijoilta” tulevat kiellot on tietylla tapaa hyvakin ominaisuus, mutta kylla se jotain ehdottomasti vie ihmisyydesta ja elamisen laadusta pois. Taalla usein puhutaan eurooppalaisista yhteiskunnista termilla ”nanny state” (lapsenvahtiyhteiskunta tai jotain sellaista). En missaan nimessa hyvaksy kaikkea takalaista Eurooppa-kritiikkia, mutta talla alueella kritiikki on ainakin osittain oikeutettua.
Ate, tama nolla-nolla vertauksesi jumalasuhteen alueella viittaa myos aikaisempiin keskusteluihimme agnostisuudesta. Silla alueella nolla-nollan tavoittelu on itselleni yha edelleen paras pelitaktiikka jonka olen keksinyt. Ja eikohan totta ole, etta joskus jopa jalkapallossa se voi olla hyva ja perusteltu taktiikka. (Mutta ymmarran, etta ilmeisesti tarkoitit talla kertaa jumalasuhteella, vapaudella ja nolla-nollan pelaamisella eri asiaa kuin agnostisuudesta keskustelua.)
Aavistelet Tommi oikein. Olen ajatellut jatkaa keskusteluamme, johon lupasin syksyllä vielä tarttua. Lupasinhan vielä sanoa jotain agnostisuudesta. Aloitan vain sivuamalla aihetta ja vähän kutittelemalla.
Lähetä kommentti