torstai 26. joulukuuta 2013

Jälkikirjoitus: 24 makua antavaa kirjaa

Jonkin päähänpälkähdyksen vuoksi rupesin viime vuonna tekemään eräänlaista joulukalenteria. Julkaisin erilaisia listoja, joita olin ajankulukseni kirjoitellut pitkästyttävissä tilaisuuksissa. Listani liittyivät jouluun lähinnä niin, että listoja oli kaksikymmentä neljä.

Rupesin miettimään, voisinko tehdä tänäkin vuonna jotain samanlaista, koska kalenterin kirjoittaminen oli mukavaa puuhaa. Pian aiheeksi nousivat hyvät kirjat, mutta aivan erityisellä tavalla käsiteltyinä. En halunnut koota lukemieni kirjojen parhaimmistoa. Sen sijaan tavoitteenani oli sekalainen valikoima.Siinä olisi laatua mutta myös ominaisuuksia, joista voi ylipäänsä kirjoittaa; kaikista hyvistä kirjoistahan ei voi.

Aluksi tyhjensin hyllyäni olohuoneen lattialle. Kaikista poimimistani kirjoista en lopulta kirjoittanut. Tiesin heti, että kirjoittamisen aikana listani eläisi. Valituiksi tulisi teoksia, jotka yllättäisivät myös itseni.

Mielessäni oli myös Nerudan epäpuhtaan runouden malli. Joukossa pitäisi olla jotain kaikkien tunnustamia klassikoita, mutta myös jokunen kokonaan unohdettu kirja ja pari kirjaa, joiden mukana oloa joidenkuiden lukijoiden olisi vaikea ymmärtää. Markus Mörttinen ehdotti, että ottaisin listalleni yhden huonon kirjan. Sen vuoksi sinne päätyi Hermann Hessen Arosusi. Tosin en pidä sitä varsinaisesti huonona kirjana. En vain kykene sitä enää lukemaan, koska se liittyy elämänvaiheeseen, joka on peruuttamattomasti takana.

Joulun lopulla huomaan, että listallani on Tolstoin Sotaa ja rauhaa, Juoppohullun päiväkirjaa ja Matteuksen evankeliumia. Mukana ei ole kahta suurta suosikkiani, Kafkaa ja Hemingwayta, ehkä juuri sen takia, etten halunnut tehdä top 24:ää. Väinö Linna jäi pois, koska hänet tuntevat kaikki.

Meksikoon liittyviä teoksia on peräti kaksi, mutta se on sattumaa: olen käynyt kahdesti Meksikossa, mutta siitä huolimatta se ei ole minulle erityisen tärkeä maa. Toisin on eteläisemmän Amerikan ja Andien laita. Mukana on melko paljon lyhytproosaa, koska siitä saa poimituksi sitaatteja helpommin kuin laveista romaaneista.

Sarja aloittanut Pamukin vaikuttava romaani Lumi tuli valituksi ennen muuta sen takia, että muistoissani sen lukeminen ajoittuu erääseen lumettomaan joulukuuhun. Kristuksen syntymäjuhla vaikutti pariin loppupään valintaan, mutta muuten lista ei liity tähän elämäämme vuodenaikaan.

Viimeisimmät blogikirjoitukseni olivat hieman pitempiä kuin ensimmäiset. Vasta matkan varrella minulle selvisi näiden tekstieni luonne.

Kiinnostava sattuma on se, että Heinrich Böllin yhteydessä mainitsemani elokuva Good bye Lenin tuli joulunpyhinä televisiosta. Elokuvakriitikoiden kirjallinen sivistys ei ole riittänyt siihen, että he olisivat olleet perillä filmin taustalla olevasta Böllin tekstistä.

Listaan vielä kirjani tähän. Kaikista on linkki teosta käsitelleeseen blogikirjoitukseen.

1 kommentti:

VVV kirjoitti...

Kiitos näistä! En joulukuussa sattunut käymään kertaakaan lukusilla, mutta tässä on nyt ollut aikaa. Paljon oli tuttuja kirjoja, jotka tekstisi palautti tuoreina eteeni, paljon uusia tuttavuuksia, joihin olisi kai ryhdyttävä. Kiitos siis vielä näistä, ja siitä että jaksat jakaa ajatuksiasi täällä joutilaan lukea.
Ville
Ps. todistan: en ole robotti.