torstai 19. joulukuuta 2013

Kelvollisia Jeesus-kirjoja ei ole monta (19/24)

Te olette kuulleet sanotuksi: "Tunne itsesi." Mutta minä sanon teille: elämän jano ei kysy itsetuntemusta, vaan seikkailunhalua, ulospäin suuntautumista. Oikeat seikkailut eivät ole maailman silmissä suuria, vaan ne tapahtuvat aivan lähelläsi.

Sain vilkaista Risto Saarisen kirjaa Jeesus Jokisen tapaus  jo sen käsikirjoitusvaiheessa. Olin varma, että siitä tulisi hitti ja bestseller. Sitä lainattaisiin saarnoissa kyllästymiseen saakka, ja sitä käytettäisiin rippikoululaisten oppikirjana. Yliopistoissa siitä tehtäisiin graduja, ja se saisi jäljittelijöitä.

Ennustukselleni oli hyvät perustelut. Kelvollisia Jeesus-kirjoja ei ole monta, mutta tässä oli erinomainen ja vieläpä kotimainen. Kirjoittajalla oli harvinainen kyky ymmärtää sekä Uuden testamentin eksegetiikkaa että oman aikamme kysymyksiä. Hänellä oli ymmärrystä ja sanomisen taitoa.

Erehdyin. Risto Saarinen sivuutettiin, tai oikeastaan ei huomattu edes niin paljon, että olisi sivuutettu. Tallottiin vain jalkoihin tai katsottiin läpi. Ei kiinnostuttu edes kirkollisissa sisäpiireissä saati, että Saarista olisi voinut ostaa tavaratalojen pokkarihyllyiltä.

En ymmärrä, miksi siinä kävi niin.

Risto Saarinen: Jeesus Jokisen tapaus1 kommentti:

Panu Pihkala kirjoitti...

Samaa olen ihmetellyt. Ehkä ja toivottavasti tämä kirja vielä joskus löydetään.