keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Huono muisti ei tuhoa hyvää muistoa

Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo oli haastateltavana jalkapallo-otteluiden tauolla lähetettävässä Kymppipaikassa. Häneltä kysyttiin mieleenpainuvinta jalkapallon MM-muistoa.

Tuomas Sammelvuo palautti mieleen vuoden 1986, kun Maradona pujotteli Saksaa vastaan pelatussa loppuottelussa koko kentän läpi ja teki viimein maalin. Lisäksi Sammelvuo muisteli, että maalivahtina olisi ollut Goycochea.

Maradonan ja vuosiluvun lisäksi juuri mikään ei mennyt oikein.

Kyseessä ei ollut finaali, ei edes semifinaali. Vastassa ei ollut Saksa, vaan Englanti.
Goycochea ei ollut Saksan maalivahti eikä Englannin, vaan Argentiinan ja Maradonan. Sitä paitsi hän ei pelannut maajoukkueessa vielä vuonna 1986.

Hetken tunsin myötähäpeää Sammelvuon puolesta. Ei ole mukava olla  televisiolähetyksessä ja muistaa väärin lähes kaiken.

Sitten tajusin, että mikä minä olen korjailemaan Sammelvuota tai naureskelemaan hänen muistoilleen. Hänen muistoaanhan siellä kysyttiin, ei minun. 

Eikä muistoja pidä pilata turhilla viisasteluilla. Kun jotain suurta tapahtuu, ihminen kadottaa suuntavaistonsa ja kykynsä merkitä asioita muistiin. Suuret historioitsijat harvoin tekevät suurta historiaa. 

Ei kommentteja: