keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Sukeltamisella on kääntöpuolensa

Kun jotain asiaa riittävästi hoetaan ja päivitellään, katoaa siihen liittyvä ajattelu. Tästä on esimerkkinä jalkapallokentällä kaatuminen.

Kannattaa miettiä asian näitäkin puolia:

1) Monesti jalkapallokentällä sattuu. Kuka tahansa voi kokeilla asiaa antamalla kaverinsa potkaista sääritaipeeseen kumisaappaalla. Nappulat sattuvat vielä enemmän. Niiden raapaisukin tekee kipeää.

2) Eivät vain latinot filmaa. Meneillään olevissa kisoissa on puhuttu kaikkein eniten hollantilaisen Robbenin kaatuilemisesta. Oman jalkapallohistoriani huijausten ykköspaikkaa pitää brasilialaisen Rivaldon ohella Saksan maajoukkueen kärkipelaaja Oliver Bierhoff. Hänellä on katsomieni jalkapallopelien maailmanennätys siinä lajissa, kuinka kaukana puolustajasta kehtaa vielä kaatua.

3) Kaatumisen jälkeinen kierähdys ei ole vain näyttävä liike, vaan se on myös keino vähentää maahan iskeytymisen tuottamia vammoja. Kierähtämisestä puhutaan hävittäjälentäjien ohjeissa, kun heitä opastetaan tulemaan alas heittoistuinhypyn jälkeen.

4) Kaatuminen voi olla myös oikeutettua vetoamista tuomarin puoleen. Jos puolustaja ottaa juoksusta pois paidasta repimällä vaikkapa sen ratkaisevan metrin, mitä muuta keinoja hyökkääjällä on vääryyden oikaisemiseen kuin kiinnittää kaatumalla tuomarin huomio itsensä?

Ja jos nyt joku luulee, että huijaaminen ei ärsytä minua, niin sanottakoon vielä: kyllä ärsyttää. Asialla on vain toinenkin puolensa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samaa olen miettinyt. Jos ei hyökkääjä mene ensimmäisestä kopautuksesta nurin, seuraa tuota toinen kopautus. Kaatuminen on ammattipelaajalle OSITTAIN työkykyä ylläpitävää toimintaa.

JoonasV kirjoitti...

Tämä on budoihmiselle hyvin tuttua. Mitä kauniimpi kaatuminen, sen turvallisempi ja pehmeämpi se on. Aikidon periaatteissa mennään niin pitkälle, että kaatuminen on tapa pelastaa itsensä tilanteesta ennen kuin jotain ikävää tapahtuu.