sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Jumala ei ole kiekkotuloksia sotkeva despootti

Tampereen seurakunnat julkaisi paikallispelin edellä sekä Facebookissa että Twitterissä Ilveksen ja Tapparan logoilla varustetun päivityksen, jossa lainattiin Isä meidän -rukouksen sanoja: "Tapahtukoon sinun tahtosi niin jään päällä kuin taivaassa."

Päivitykselle on tullut kovasti tykkäyksiä, mutta minut on vallannut myötähäpeä. Hyvää tuossa on vain se, että seurakunta ei asetu kummankaan joukkueen puolelle.

Uskonnon sekoittaminen urheiluun ei ole yhtään viisaampaa kuin sen sekoittaminen politiikkaan. Voidaan tietysti lässyttää, että tuo jääkiekkoon liittyvä päivitys tai tviitti ei viittaa lopputulokseen, vaan rehtiin kilpailuun, loukkaantumisten välttämiseen ja hyvään tuomaritoimintaan; mutta kun rehellisyyden nimessä ei viittaa niihin vaan lopputulokseen. Jokainen ymmärryksellä varustettu lukija käsittää tämän.

Päivitys tekee Jumalasta despootin, joka ei salli ihmisille edes jääkiekko-ottelun verran vapautta, vaan sotkeutuu siihenkin mukaan.

Tässä kohdin sopii soveltaa perinteistä kuvaa isästä. Lastenhuoneen peleissä voittajaa ei pidä ratkaista ratkaista isän tahdon mukaan, sillä viisas isä antaa lastensa leikkiä ja pelata vapaasi. Ainoastaan äärimmäisessä hädässä hän puuttuu peliin. Hätätilanne on vain silloin, kun pelin kiihkeys yltyy isomman sisaruksen väkivallaksi tai vanhempi huijaa nuorempaa. Muuten isä sallii, että pelissä käy niin kuin käy. Ei hän riistä lapsiltaan kamppailemisen iloa määräämällä tulokset omassa päässään.

Soisin kovasti, että kristityt ihmiset antaisivat rukokselle elämässään sen aseman, mikä sille kuuluu, eivätkä käyttäisi sitä vippaskonstina, jolla pelastutaan vetelästi tehtyjen töiden huonoista seurauksista.


Ei kommentteja: