lauantai 21. maaliskuuta 2015

Toivotaan Hammurabin lakia

Joltakulta naisparalta oli riistetty vapaus yli neljäksi vuodeksi, ja tänä aikana hän oli synnyttänyt vainoajalleen neljä lasta.

Rikos on kieltämättä puistattava. Päätekijä sai siitä vähän alle neljän vuoden ehdottoman vankeustuomion.

Monet tuntemani täyspäiset ihmiset ovat paheksuneet sitä, että yli neljän vuoden vapaudenriistosta on tullut alle neljän vuoden tuomio. Suhde ei olisi kohdallaan. Tuomiota voi kyllä pitää liian lievänä, mutta ei sen perusteella, että se on eripituinen kuin vapaudenriisto.

Länsimainen oikeusjärjestelmä ei nimittäin perustu Hammurabin lakiin, jossa otetaan silmä silmästä ja hammas hampaasta. Jos rattijuoppo ajaa kuoliaaksi lapsen, hänen omaa lastaan ei surmata vastineeksi. Jos joku puhkaisee tappelussa silmän, häneltä itseltään ei puhkaista silmää eikä ihmisen surmanneelta viedä hänen henkeään. Toisaalta satatuhatta varastanut ei välttämättä selviä sadantuhannen sakoilla, vaan voi korvausten ohella joutua vankilaankin.

Länsimaisessa oikeusjärjestelmässä ei ole rikoksen ja rangaistuksen suoraa vastaavuutta, vaikka jossain päin arabimaita on tällaisia lakeja.

Sanon tässä vielä senkin, että yhden vankilavuoden hinta on yli 50 000 euroa. Ne maksaa yhteiskunta eli minä, tämän jutun kirjoittaja, ja sinä, tämän jutun lukija. Ne rahat saadaan keräämällä lisää veroja tai heikentämällä julkisia palveluja.

Ja nyt joku sanoo, että pakkoko niiden vankiloiden on olla hotelleja.

Olen laskujeni mukaan käynyt seitsemässä eri vankilassa. Kertaakaan en ole poistuessani ajatellut, että tänne olisi mukava jäädä pitemmäksi aikaa.

Ei kommentteja: