keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Kankaanniemi tyrii ja Iltalehti harhauttaa

Ensinnäkin: Toimi Kankaanniemen lähettämiä, kohun nostaneita viestejä voi vain moittia.

En kirjoitakaan niistä, vaan siitä, millä tavoin Iltalehti on käsitellyt aihetta. Kun joku toimii moitittavasti, tämä ei anna oikeutta siihen, että joku toinen valehtelee.

Tiistaina 19. toukokuuta Iltalehdessä oli otsikko: "Seiska: Hilpeä Teuvo Hakkarainen opastaa seksiviestikohussa rämpivää Kankaanniemeä." Otsikon alla olleessa ingressissä luki: "Saisi Toimi tulla matkaani viikoksi niin tulisi siitäkin oikea mies.”

Minulla ei ole mahdollisuuksia tarkistaa, onko Hakkarainen sanonut oikeasti näin – ehkäpä. Valhetta on sen sijaan juttuun liitetty kuva, jossa Hakkarainen ja Kankaanniemi poseeraavat yhdessä. Ainakin minun päässäni syntyi kuvasta ja tekstistä nopea yhteisvaikutelma, että siinä ovat kaverukset lähdössä Hakkaraisen turneelle, jossa Kankaanniemestä tehdään mies. Ainakin sekunnin verran paheksuin vahvasti.

Monesti tällaiset jutut menevät ohi. Ei kaikkia asioita voi tässä maailmassa tarkistaa. Tulee harhautetuksi, ja harhautus jää voimaan. Jostain syystä jäin ajattelemaan tätä manipulaatiota kahden sekunnin sijasta kymmenen. Kyselin mielessäni, mistä Iltalehti on nyt tämän kuvan saanut, kun kukaan ei ole saanut Kankaanniemeen yhteyttä.

Ei ole saanutkaan. Toimittaja on rakentanut ovelan valheen. Muodollisesti häntä ei voi syyttää hujauksesta, sillä valheen tekee lukija itse, kun yhdistää päässään kaksi asiaa suunnitellulla tavalla.

Kuva on todellisuudessa vanha. Se on peräisin eduskuntavaalikampanjan ajoilta ja on julkaistu Iltalehdessä aiemminkin eli 18. huhtikuuta. Kuva todistaa vain sen, että Hakkarainen ja Kankaanniemi ovat joskus olleet samassa kuvassa, ei mitään muuta.

Toistan vielä: Kankaanniemen lähettämiä viestejä voi vain moittia. En kirjoita Kankaanniemestä vaan Iltalehdestä.


Ei kommentteja: