sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kun mikään ei kelpaa

En ole ainoa, jolle on tapahtunut tätä.

Jostain alennusmyyntipöydältä ostin mustakantisen kirjan. Sen ostamista perusteli vain se, että kirja oli julkaistu laatukirjojen sarjassa. Romaanin nimi ei miellyttänyt minua, Tšekkiläinen pila. Myös kirjailijan nimi oli minulle vieras.

Kun rupesin lukemaan kirjaa, tajusin osuneeni vahingossa johonkin hyvään. Saatuani sen loppuun, aloin kertoa lukemista harrastaville tutuilleni, että olin lukenut jotain tärkeää. Kirjailijan nimi oli Milan Kundera. Kukaan ei korvaansa lotkauttanut mainonnalleni.

Sitten ilmestyi Olemisen sietämätön keveys. Luin sen oitis ja lumouduin. Taas mainostin Kunderaa, mutta jostain syystä romaani ottikin lukijansa, ei minun ansiostani, vaan sen takia, että jostain kumman syystä kirjoja lukeneet ihmiset olivat löytäneet sen ja olivat alkaneet kertoa siitä toisilleen.

Kirjan nimeä kopioitiin ja muokattiin monenlaisiin tarkoituksiin. Pikaisella googlaamisella selviää, että Kunderaa jäljitellen on puhuttu olemisen sietämättömästä vaikeudesta, raskaudesta, pimeydestä, hatusta, taakasta, naurettavuudesta, kylmyydestä, julmuudesta ja vapaudesta.

Milan Kundera oli lyönyt itsensä läpi. Olinko nyt tyytyväinen? – En ollenkaan. Nyt harmittivat kaikki perässä juoksijat.

Ei kommentteja: