perjantai 22. toukokuuta 2015

Kysyisivät nuoruuden ymmärtäjiltä

Veikkaan ja ainakin toivon, että ehdotus ammattikoulujen opiskeluajan lyhentämisestä kahteen vuoteen on vain jonkinlainen heitto, jota ei ole tarkoitettu vakavasti otettavaksi ja jolla ei ainakaan ole laajaa kannatusta.

Yllättävän pitkälle vietiin kuitenkin viime syksynä sitä esitystä, että nuoret eivät enää olisi voineet käytännössä vaihtaa opiskelualaa: kerran valittu ja sillä sitten mennään, onpa siihen millään tavoin sovelias tai ei.

Asiaa voisi kysyä niiltä ihmisiltä, jotka tuntevat nuoria - tai peräti nuorilta itseltään. Suomi on täynnä nuorten elämää tuntevia ihmisiä, jotka osaisivat kertoa, että kumpikaan ehdotus ei pidennä työuria, ei paranna nuorten asemaa eikä luo säästöjä.

Kaksi vuotta ammattikoulua käyneet, tyhjän päällä notkuvat nuoret eivät ole kenenkään etu. Yhtä vähän iloa on niistä nuorista, jotka pelkäävät elämän lopullista ratkaisua eivätkä uskalla tarttua epäonnistumisen pelossa mihinkään.

Nuorille on sallittava heidän hapuilunsa ja se, että he tuottamattomina yhteiskunnan jäseninä saavat rauhassa kasvaa vuoden tai kaksi lisää.

Ei kommentteja: