perjantai 15. toukokuuta 2015

Ole siinä puolueeton kun yleisö mylvii

Suomen pudottua Tšekeille jääkiekossa keskustelupalstat ovat täyttyneet syytöksistä, että vika oli huonoissa tuomareissa.

On kummallista, että niin usein juuri tappio on tuomarin syytä, kun taas voitto ei ole juuri koskaan heidän ansiotaan. Matematiikan lakien mukaan tuomareiden pitäisi olla syynä täsmälleen yhtä moneen tappioon kuin voittoonkin.

Kansankielellä sanoen: "Häviäjät selittää aina."

Suomen tappioon päättyneessä jääkiekko-ottelussa saattoi siitä huolimatta olla kyse puolueellisista tuomareista. Tutkimukset nimittäin osoittavat pallopelien kotiedun tärkeimmäksi syyksi tuomarit, joihin yleisömassa vaikuttaa.

Kun kymmenet tuhannet ihmiset mylvivät rangaistuspotkua, tuomarin on vaikea pysyä viileänä sen sekunnin ajan, joka hänellä on harkinta-aikaa. Tai jos tšekkien sankari Jaromír Jágr olisi tehnyt samanlaisen maalin kuin Suomelta hylättiin, prahalaisessa jäähallissa päätös olisi voinut hyvinkin olla toisenlainen kuin nyt oli.

Tietoisesti puolueellisia ja jopa rikollisia tuomareita on varmasti olemassa. Yhden kerran olen epäillyt lahjontaa. Se oli vuoden Suomen ja Italian välinen jalkapallomaaottelu 2000-luvun alussa Olympiastadionilla. Rupesin pitämään lukua, kuinka murskaavan ylivoimaisesti Italia voitti vapaapotkutilastot. Osasin laskea, ja numerot olivat mitä olivat. Varmaan katsoin peliä sinivalkoisin silmin, mutta sittenkään en voi uskoa, että Italia pelasi niin kiltisti ja Suomi niin rumasti.

Ottelun tuomaritoiminnasta ei tehty suuria lööppejä, mutta seuraavan aamun sanomalehdestä luin, että ottelusta kirjoittanut toimittaja oli ihmetellyt samoja asioita.


Himmeä blogi: "Kuva ei täsmää" (15.5.2015)

Ei kommentteja: