maanantai 10. elokuuta 2015

Entäs taiteilijoiden doping?

Tiedot yleisurheilijoiden epäilyttävistä veriarvoista ovat vuotaneet julkisuuteen. Yllätyin vain siitä, että outoja lukemia on niinkin harvoilla kuin on kirjoitettu.

Entäs taiteilijoiden doping?

Muutama vuosi sitten kirjoitettiin siitä, kuinka Ruotsissa 44 prosenttia muusikoista oli käyttänyt beetasalpaajia esiintymisjännityksen hallitsemiseksi ja lähes viidesosa oli turvautunut niihin säännöllisesti. 

Kerrottiin, että Suomessa muusikoista 10 - 30 prosenttia käyttää beetasalpaajia, eniten uran alussa kun kilpailu paikoista on tiukkaa ja toisaalta uran lopussa, kun vapina haittaa ja nuoremmat alkavat painaa ohi. Oululaisen sydänlääkärin mukaan pienellä annoksella lääkettä ei tosin ole terveydellisiä sivuvaikutuksia terveelle ihmiselle.

Jos dopingiin luetaan tavallinen viina ja jos WADA alkaisi testata takautuvasti myös kirjailijoita sun muita taiteilijoita, kiinni jääneitä mahtaisi olla paljon. 

Uran tekeminen omien lasten kustannuksella on sekin eräänlaista dopingia, perheen sisäistä veritankkausta pienemmiltä isommille.

Ei kommentteja: