maanantai 17. elokuuta 2015

Kirkko tarvitsee tyhjät penkkinsä

Yksi ajattelun puutteesta kertova hokema on kitinä siitä, että kirkon penkit ovat täynnä vain jouluna. Jos tämä asiaintila on totta, kaikki on juuri niin kuin pitää olla.

Kun arkkitehti alkaa suunnitella kirkkoa, hänen on ensimmäiseksi saatava tietää, kuinka paljon tarvitaan istumapaikkoja. Hänen kysymyksensä kuuluu, kuinka paljon on väkeä, kun kirkossa on eniten väkeä eli jouluna ja konfirmaatioissa. Istumapaikkojen määrä lasketaan näiden tilanteiden mukaan. Mitaksi ei kelpaa uudenvuodenpäivä, jolloin vain harvat jaksavat paikalle.

Jos kirkko olisi uudenvuodenpäivänä edes puoliksi täynnä, sinne ei sitten jouluna mahduttaisi.

Näin se tilojen matematiikka menee.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ovatko kirkot muuten (keskimäärin) kuinka täynnä pääsiäisenä? Mielestäni se on joulunveroinen suuri kirkollinen juhlapäivä myös.

Ja asiaa sivuten, oletko käynyt Kerimäen puukirkossa? Se on Suomen suurin kirkkotila ja sitä rakennettiin sillä ajatuksella, että rakennuttaja halusi koko (silloisen) seurakunnan mahtuvan samaan kirkkoon - paikkoja on noin 5000. Se kirkko on hyvin hieno!

Arto Köykkä kirjoitti...

Pääsiäinen on hyvää aikaa sekin, ja kirkollisesti se on oikeastaan joulua suurempi juhla, vaikka joulu on suomalaisten suosikki.

Olen käynyt kerran Kerimäen kirkossa. Se on kieltämättä vaikuttava pytinki.