tiistai 25. elokuuta 2015

Vahvista kuplasi, tee siitä tiilimuuri

Kenet poistaisin Facebook-kavereistani?

Exät ja alakoulun kaverit
On luontevaa päästä eroon exästä ja hänen lähipiiristään, samoin vakoilijasta tai jostakusta, jonka intohimona on asua muiden ihmisten asioissa.

Ymmärrän, että joku poistaa Facebook-kavereidensa joukosta alakoulun kaverin, jonka kanssa oli kerran kiva sanoa heippa, mutta enempään muistoista ei ollut. Tosin puolitutuista seuraajista ei ole haittaa ainakaan silloin, kun yksityisyysasetukset ovat kunnossa tai kun seinän haltija ei kirjoittele kovin henkilökohtaisia.  Joten miksi ei antaisi heidän olla?


Tunkeilijat
Toisen ihmisen seinälle ei pidä raapustella mitä tahansa. Se on hänen reviiriään. Ymmärrän kaverin poistamisen, jos hän kirjoittelee sinne asioita, joista tilan omistaja ei pidä tai jotka ovat propagandaa seinän haltijalle vieraan ajattelun puolesta. Muut ihmiset eivät saa tehdä minun kodissani ja reviirilläni aivan mitä mieleen tulee. On osattava käyttäytyä.


Väärät mielipiteet
Sitä en sitten enää ymmärrä, että joku siivoaa kavereistaan ihmisiä, joiden ajatukset eivät vain miellytä. Erilainen mielipide ei voi olla suuttumisen aihe. Päivityksistä syntyneet keskusteluketjut ovat vapaita paikkoja sanoa asiat, kunhan ketään ei nimeltä solvata. Jos pelkää näitä keskusteluketjuja, pitää välttää tietynlaisia tilapäivityksiä.

"En jaksa niitä mielipiteitä", sanoo joku. Tämä lause on lähellä niitä ajatuksia, että pakolaiset ja toisinajattelijat, lapset ja teinit, eriuskoiset ja erikulttuuriset pysykööt poissa minun maisemiani pilaamasta. Nimby: olkoot missä ovat, kunhan eivät ole minun naapurissani.


Kupla ja erimielisistä oppiminen
Omien ajatusten kanssa eri mieltä olevat auttavat tutkimaan omaa ajattelua ja opettavat, missä vastapuoli painelee. Tietää sitten, mitä vastustaa. Sitä paitsi on perin vähän katsomuksia, joissa ei ole mitään itua.

Ainakin minun on tunnustettava, että monet parhaat ideani olen saanut, kun en ole sulkenut korviani niiltä, jotka ovat olleet kanssani eri mieltä, ehkä jopa väärässä.

Mutta jos haluat pysyä turvallisessa kuplassasi, piehtaroida omissasi ja syödä päivästä toiseen lämmitettyä soppaa, heitä väärin ajattelijat pois, netissä ja muualla. Kirjoita postilaatikkoosi: vain niitä lehtiä, joita olen tilannut. Kysele, olisiko tietokoneohjelmaa joka suodattaisi netistäsi huonot mielipiteet.


Poikkeus
Ai niin, olenhan minäkin poistanut yhden Facebook-kaverin. En jaksanut aikuista, akateemista, hyvässä työssä ollutta miestä, joka toistuvasti kertoi, millaisia ääniä hänen peräpäästään tulee, kun on ripuli.

Ei kommentteja: