maanantai 5. lokakuuta 2015

Pikkupojat, Messi ja Kopakkala pelaavat samaa peliä

Usein olen kuullut jonkun sanovan, ettei viitsi katsoa suomalaista jalkapalloa, koska se on "sellaista potkupalloa". Totta kai Messit ja Neymarit ovat pelaajina toista tasoa, mutta onko joku menemättä Popedan konserttiin sen takia, että se ei ole yhtä hyvä kuin U2? Pitäisikö kieltäytyä Imatrankoskesta sillä perusteella, että Niagara on korkeampi?

Jalkapallosta voi nauttia monella tasolla. Tietysti ovat ne maailmantähdet. Eilenkin muistelin jonkun kanssa sitä, kuinka Ronaldinho ymmärsi ampua vapaapotkun muurissa seisseiden pelaajien ali. Kuluneen kesän mukavia tapahtumia ovat olleet kaksi Tammelassa näkemääni liigapeliä. Oli mukava ilma, kohtuullisen hyvää peliä, täysi katsomo, hieno tunnelma, kotijoukkueen menestys ja bonuksena muutama tuttu pelaaja kentällä. Syyskuun lopulla iloitsin kovasti siitä, että paikallinen seuramme onnistui säilyttämään kolmosdivarin paikan.

Ehkä kaikkein hienointa on ollut viime viikonlopun puulaakiturnaus, jossa oli mukana 14 joukkuetta omalta kylältä. Sielläkin nähtiin ikimuistettavia maaleja, kuten komea ylänurkkalaukaus, kantapääkikka ja jokunen päällä tehty maali. Sitten on tavoittelemisen intohimo, onnistumisen tuoma ilo ja tappioiden tuska. Se on kaikilla maailman pallokentillä sama. Kun näkee oman laukauksensa menevän verkkoon, tunne on aivan sama, onpa tekijänä Zlatan tai se pikkupoika, josta entinen arkkipiispa John Vikström kertoi muistellessaan koululaisturnauksessa ampumiaan maaleja: "Sen lähemmäksi taivasta ei sen ikäinen pikkupoika pääse."

Ja ehkä hienoimpia ovat ne yhteydet ja ihmiskontaktit, joita kentällä ja kentän laidalla syntyy. Eilisissä puulaakipeleissä kuulin brasilialaisen sanovan: "Meillä on ensin Jumala ja sitten jalkapallo. Sen takia minä en olekaan jalkapallon harrastaja. Olen sen rakastaja."

Ei kommentteja: