sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Saatana saapuu Linnunrataan

Joitakin kulttimaineeseen nousseita kirjoja on pakko lukea vain sen takia, että ne ovat kulttimaineessa. Toiset ovat ansainneet asemansa, ja toisista ihmettelee, minkä takia ne on nostettu niin korkealle.

Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan on hyvä kirja. Tosin epäilen, että Suomessa se on päässyt asemaansa suurelta osin sen raflaavan nimen takia. Jos se olisi julkaistu alkuperäisellä nimellään Mestari ja Margarita, suosio olisi tuskin ollut yhtä suuri.

Kulttikirjoista olen viimeksi lukenut viisiosaiseksi trilogiaksi sanotun Linnunradan käsikirjan liftareille, jonka on kirjoittanut Douglas Adams. Tyydyin ensimmäiseen osaan ja 156 sivuun. Lähinnä minua huvitti se, miten kuvattiin maapallon roolia maailmankaikkeudessa. Sanottiin, että maapallo on enimmäkseen harmiton, eikä tätä totuutta voi juuri paremmin sanoa.

Muuten en löytänyt kirjasta erityistä syvyyttä. Luokittelin teoksen lukiolaistasoiseksi. Sen avulla voi opetella ja aloitella kirjojen lukemista, ja sellaisiakin kirjoja tarvitaan.

Saatana saapuu Linnunrataan olisi melko raflaava kirjan nimi.

Ei kommentteja: