Tilastot ovat kiinnostaneet minua. Niissä mutu muuttuu numeroiksi ja tietämiseksi. Viime päivinä olen tutkinut yläkoulun kahdeksansien ja yhdeksänsien luokkien oppilaiden alkoholinkäyttöä.
Käännekohdalta vaikuttaa vuosi 2012.
Tuolloin kymmenen vuotta sitten Sauli Niinistö valittiin presidentiksi ensimmäiselle kaudelleen. Tupakkatuotteita ei enää saanut pitää näkyvillä elintarvikemyymälöissä. Norjalainen joukkosurmaaja Anders Behring Breivik oli oikeudessa tuomittavana. Ukrainan parlamentti hyväksyi lain, joka takasi venäjälle alueellisen vähemmistökielen aseman. Lontoossa oli kesäolympialaiset. Venäjä voitti jääkiekossa maailmanmestaruuden ja Espanja jalkapallossa Euroopan. Talvivaaran kaivoksella kipsisakka-altaan reuna alkoi vuotaa. Takavuosina nuorille tärkeän Suosikki-lehden julkaiseminen loppui kannattavuussyistä, ja itävaltalainen laskuvarjohyppääjä Felix Baumgartner hyppäsi 39 kilometrin korkeudesta. Minäkin katselin televisiosta sitä suoritusta.
Mikään näistä tapahtumista ei selitä, miksi nuorten kiinnostus viinan juomiseen väheni oleellisesti. Jostain syystä vuonna 2012 alkoi viisi vuotta kestänyt jakso, jonka aikana alkoholista kokonaan pidättäytyvien nuorten määrä kasvoi neljästäkymmenestä prosentista yli kuuteenkymmeneen, ja sille tasolle se on jäänyt. Tilastot eivät tue sitä ajatusta, että viinan sijalle olisivat tulleet huumeet.
Elämässä tapahtuu myös selittämätöntä hyvää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti