lauantai 29. kesäkuuta 2024

Kansan syvien rivien huutokuoro haluaa vankiloita

Suljettujen vankiloiden lisäksi myös avo- ja tutkintavankilat ovat tungokseen asti täynnä. Myös avovankiloiden täyttöaste on historiallisen korkea, peräti 90 prosenttia.

Niin sanottujen kansan syvien rivien huutokuoro on saanut tämän aikaan. On vaadittu entistä kovempia rangaistuksia, vaikka vankimäärän kasvattaminen on kallista lystiä. Suljetun vankilan vankipäivä maksaa 225 euroa, avolaitospäivä 165 euroa ja valvotun koevapauden päivä vähän yli 60 euroa. 

Vankilaitoksen paisuttaminen kustannetaan korottamalla veroja, leikkaamalla jostain muualta tai ottamalla lisää lainaa. Siinä ne vaihtoehdot ovat.

Rikollisuuden tutkijat tietävät kuitenkin, että tuomioiden koventaminen on vain harvoin tehokas tapa ehkäistä rikollisuutta. Sen sijaan rikosten tekemistä vähentää se, että kiinnijäämisen riski kohoaa. Tämä tarkoittanee poliisin resurssien lisäämistä.

Enemmän pitäisi puhua rikosten ehkäisemisestä kuin niiden seurauksista. Rikollisuuden on todettu vähentyvän erityisen hyvin koulunkäynnin tukitoimilla. Minäkin suhtauduin epäluuloisesti siihen ajatukseen, että lakimuutos oppivelvollisuusiän nostamisesta 18 ikävuoteen vähentäisi syrjäytymistä. Minun oli kuitenkin muutettava kantaani, kun pätevältä vaikuttanut tutkimus osoitti, että kolmannen asteen koulutukseen osallistuminen puolittaa nuorilla rikosten määrän. 

Laittomuudet  vähenevät myös sillä keinoin, että vaikeutetaan niiden tekemistä. Pihavalaistus ja jopa ikkunan edessä kasvava pensas voivat tehota.

Ei kommentteja: