tiistai 14. heinäkuuta 2020

Värit opitaan kokemusten avulla

Olen pahasti allerginen sivistyssanoille. Useimmiten ne ovat turhaa kikkailua, jotka vain vähentävät ymmärtäjien määrää. Niiden avulla noustaan muiden ihmisten yläpuolelle tai todistellaan omaa oppineisuutta.

Tällä kertaa poikkean linjastani ja otan esille sivistyssanan, joka voisi auttaa ymmärtämään tiettyjä asioita ja erityisesti uskonnollisia ilmiöitä. Tuo sana on ostensiivinen. Kun puhutaan ostensiivisesta määritelmästä, tarkoitetaan, että asiaa ei selitetä muiden sanojen avulla, vaan osoittamalla jotain tai kertomalla aiheeseen liittyvä esimerkki.

Parhaita esimerkkejä ovat värit. Ihminen ei opi sinistä sillä tavoin, että hänelle kerrotaan valon aallonpituuksista tai kuvaillaan, miten sininen eroaa keltaisesta. Kuvailuun sopivia sanoja ei ole olemassa. Lapsi oppii sinisen, kun hänelle osoitetaan sinisiä asioita.

Samalla tavoin armon tai pyhyyden käsitteet voidaan oppia vain ostensiivisesti eli saattamalla ihmiset tilanteisiin, joissa he voivat kokea armoa tai pyhyyttä. Jos näitä kokemuksia ei saa, on olemassa suuri vaara, että tulee suljetuksi kokonaan kristillisen uskon ulkopuolelle. Tämänkin vuoksi tarvitaan tähtitaivasta, jota valosaaste ei ole himmentänyt. Avaruuteen katselemalla pyhyyden tunne imeytyy ihmiseen ja alkaa siellä muhia.