tiistai 16. marraskuuta 2010

Nuorista ei ole vallankumoukseen.

Sastamalan seurakunnan äänikuningas on peräti 202 ääntä kerännyt Ilmari Nurminen. En tunne tätä 19-vuotiasta nuorta miestä, mutta noin mahtavalla äänimäärällä täytyy olla hyvät perustelut. Annetaan Sastamalan nuorten juhlia tänään komeaa voittoa, sillä ilon hetkiä elämässä ei ole liikaa.

Muutaman päivän kuluttua voi sanoa tosiasian: harmin paikka. Sastamalan valtuustoon pääsi vähimmillään 24 äänellä. Jos nuorten äänet olisivat jakaantuneet useammalle ehdokkaalle, läpi menneitä nuoria olisi ollut kasapäin. Sitä myötä heille olisi lohjennut hieman myös valtaa.

Nuoret eivät tuo seurakuntiin vallankumousta. Siihen heitä on yksinkertaisesti liian vähän.

Nuoret valtuutetut ovat aina valtuustojensa ensikertalaisia, ja merkittäviin asemiin on mahdollista nousta aikaisintaan toisella ja todennäköisemmin vasta kolmannella kaudella. Nuorten kannalta tämä tarkoittaa, että ei koskaan. Vanhojen äänet menevät kokeneille ehdokkaille, ja siksi heidän sanansa painaa aina enemmän.

Oman seurakuntani Pirkkalan tuloksessa on tiettyä komiikkaa. Kahden nuorimman ikäluokan äänestysprosentti on 23,3. Se on verrokkiseurakuntien joukossa valtakunnan huippua, vaikka lukiollamme ei äänestetty. Esimerkiksi Sastamalan prosentti oli 16,9.

Tästä huolimatta aivan nuoria valittuja ei ole. Ehkä nuorten realismia todistaa, että jälleen kerran he äänestivät itseään selvästi vanhempia ehdokkaita. Valtuustomme nuorin jäsen on 21-vuotias Ismo Harju. Opintosuuntauksensa perusteella hän taitaa olla valtuuston paras modernin rakennustekniikan osaaja.

Ei kommentteja: