sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Pilapiirrokset ovat sananvapauden kannalta sivuasia

Mihin ihmeeseen Muhammedista tehtyjä kuvia tarvitaan?

Järkyttävät tapahtumat terävöittävät katseet yhteen pisteeseen. Nähdään se yksi piste ja yksi totuus, muttei mitään sen ympärillä.

Ehkä Ranskan suurmielenosoituksen jälkeen voitaisiin katsoa sananvapautta laajemmin kuin vain sikäläisten  pilapiirtäjien näkökulmasta. Voisi kysyä vaikkapa sitä, tarvitaanko Muhammedista tehtyjä piirroksia johonkin oleelliseen; nehän ne näyttävät islamilaisia ääriryhmiä niin suuresti ärsyttävän. Onko piirtämisen vapaus toissijaista kirjoittamisen ja puhumisen vapauden rinnalla?


Virkamiehen ja työntekijän on monesti suljettava suunsa 

Joka tapauksessa suomalaisten sananvapauden ongelmat ovat muualla kuin ranskalaisissa pilapiirroksissa.

Joulukuussa eduskunnan oikeusasiamies huomautti tamperelaista rehtoria siitä, että tämä puolestaan oli antanut kirjallisen muistutuksen opettajalle, joka oli kirjoittanut sanomalehteen koulun mielenterveystyöstä. Tässä tapauksessa tuli tällainen tuomio, mutta suomalaiset virkamiehet tietävät, että mitä pienempi on yhteisö, sitä ahtaammat ovat sananvapauden rajat. Jotta voi tehdä työtään, on suljettava suunsa monista asioista. On monia juttuja, jotka voittaa raastuvassa mutta  häviää kaikkialla muualla.

Työnantajansa vääryyksistä joutuu moni olemaan hiljaa työpaikkansa menettämisen uhalla. Mielessäni on vaikkapa se mansikoita myynyt nuori tyttö, jota kiellettiin paljastamasta asiakkaille, että mansikat olivat mätiä.


Sponsoreiden ja mainostajien maailmassa ei ole sananvapautta

Eikä yksikään tiedotusväline ole vapaa merkittävien mainostajiensa suopeudesta.

"Urheilua ja politiikkaa ei saa sekoittaa." Tämän voisi sanoa toisinkin: "Urheilijat unohtakoot sananvapautensa, jotta sponsorit ja kisojen järjestäjät eivät pelästy." Sananvapautta urheilija voi testata vaikkapa niin, että tulee TV-haastatteluun peitettyään liiton määräämät tuotemerkit logolla, jossa lukee "Je suis Charlie."

Viime päivinä on keskusteltu myös Arto Bryggaren sananvapaudesta. Hän oli luultavasti täysin oikeassa sanoessaan, ettei Noora Toivosta tule ikinä olympiajuoksijaa. Hänellä oli myös sananvapauden pohjalta oikeus sanoa tämä ääneen. Kenties olisi ollut viisainta pysyä kuitenkin hiljaa, sillä myös hienotunteisuus asettaa vapauksille rajoja.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Musujen kannalta pilapiirrokset ovat vaarallisempia, koska enemmistö ei osaa lukea.