torstai 31. joulukuuta 2020

Tilpehööriä vuodelta 2020

Erikoisia tai muuten merkittäviä tapauksia

Teslan takana oleva Elon Musk sai lapsen, joka sai nimen on X AE A-XII Musk. Lepakoiden talvehtimispaikkoja ei tunneta vieläkään, vaikka asiaa on tutkittu. Pian ei voi enää tutkia ihmisen tähtitaivaskokemuksia, sillä enää alle viidennes maapallon ihmisistä näkee tähtitaivaan, jota valosaaste ei ole lainkaan pilannut. Eurooppalaisista vain 60 prosenttia näkee Linnunradan.

Eskimo-niminen jäätelö lakkasi olemasta, ja suomalaiset ovat maailman väestöstä edelleenkin alle yhden promillen kokoinen vähemmistö. Teekkarit on todistettu vielä kelvottomammiksi bilettäjiksi kuin Seinäjoen tangomarkkinoiden juopuneet, keski-ikäiset naiset. UPM lopetti Kaipolan tehtaan ja tuhosi yhden paikkakunnan. Tehdas ei tuottanut tappiota, mutta mitäs väliä sillä on, ihmisiähän ne vain ovat. Kaipolasta voisi ostaa kerrostalon 30 000 eurolla, eikä siellä ole omakotitalolla työpaikkojen puutteessa muuta arvoa kuin se, mitä sisustuksesta voisi saada. 

Vuoden ehkä puhutuin kirja oli Wallacen Päättymätön riemu, jonka nimesin päättymättämäksi riesaksi. Laskin päässäni, että se ei ehkä sittenkään ole sen vaatiman ajan arvoinen ja lopetin 80 sivun jälkeen. Maailmassa on muitakin hyviä kirjoja. Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi on ehdotettu Amanda Rantasen naamamaalia, jolla Suomi voitti Skotlannin. Minusta maali oli nolo vaikka tuloksellisesti onnekas päätös kelvottomalle maalintekoyritykselle.

Pitkäperjantain kirkonmenoja striimatessa tapahtui jotain kummallista. Lähetys putosi alkukuvissaan ainakin kahdesti Youtubesta pois. Hetken ihmettelyn jälkeen ryhmän ammattilainen, joka vastaan firmansa puolesta striimien välittämisestä, ehdotti että vaihdetaan se Jeesuksen kuva sieltä pois. Jo rupesi lähetys pysymään päällä. Ilmeisesti Jeesus oli liian vähäpukeinen Youtuben tekoälylle.


Osuvia ja osumattomia vastauksia

Vuoden parhaimman vastauksen lausujana voidaan palkita Pirkkalassa asuva nuorimies Niko Nurhonen. Häneltä kysyttiin, mikä aivan turha asia vie eniten hänen aikaansa. Hän vastasi: ”Meinaaminen.” Sopii miettiä myös sitä, kuinka filosofi Bernard-Henri Lévy sanoi: ”Kirjallisuudesta voi jo lukea, kuinka koronaviruksen ansiosta voimme keskittyä tärkeimpään ihmissuhteeseen, joka on suhde itseemme. Rehellisesti, en ole ollenkaan varma, onko se tärkein ihmissuhteemme.”

Erääseen omaan kommenttiini olen tyytyväinen. Muuan tuttu sanoi tehneensä lopullisen päätöksen pysyä uskon ja kaikkien uskontojen puolella. Vastasin: "Voisin ehkä rukoilla Jumalaa, että hän sen sinulle suuressa armossaan sallisi." Maaliskuulla Kulkuri tuli nettiin rukouksineen, ja joulun aikaan hän lähti pois.

Aivan kaikki tämän vuoden vastaukset eivät ole osuneet oikeaan. Aloittavasta rippikouluryhmästä puolet arveli arkkipiispaksi Tapio Luomaa. Kolmannes oli Esko Valtaojan kannalla. Joka kuudes vastasi että Tapani Kansa. Neljäntenä vaihtoehtona ollut Sari Essayah sai nollat. Kiinnostavaa oli, että samat vuoden 2020 rippikoululaiset kuuntelivat rauhallisesti 900-luvulta peräisin olevaa gregoriaanista kirkkomusiikkia, eikä heillä ollut kiire pois.

Oikeaa suhtautumista ihmisiin on osoittanut Suomen jalkapallomaajoukkueen valmentaja Markku Kanerva. Joukkueen kapteeni Tim Sparv kertoi näin: ”Hän on tarkka siitä, että kaikki tervehtivät toisiaan ja ottavat kaikki muut huomioon, myös taustaryhmän jäsenet niin, että kaikki kokevat olevansa osa suurta joukkuetta.”


Ei aivan koronasta mutta sen liepeiltä

Sanotaanpa koronastakin jotain. Vessapaperia hamstrattiin ja Uusimaa eristettiin. Järvisen Pena saatiin huoltsikan baarissa kommentoimaan maskien käyttöä: ”Suosittelen maskien käyttöä kaikille suomalaisille, myös tilapäisesti ulkomailla opiskeleville.”

Etiopiassa asuva tuttuni kyseli, miten siellä saa ihmiset pesemään käsiään, kun heillä ei ole edes vettä juodakseen. Etiopia on muutenkin huonossa jamassa, joko sodassa tai sodan partaalla. Kirjallisuuden klassikot nousivat uuteen arvoon. Lukusuosituksen ansaitsevat Albert Camus’n Rutto ja Daniel Defoen Ruttovuosi. Niistä selviää, että pandemian kohtaamisessa ihminen ei ole merkittävästi kehittynyt. Edelleenkin parhaiten toimii tartunnan saaneiden eristäminen. Camus’n Rutto on vertauskuvallinen kirja fasismista. Defoen Ruttovuosi taas kertoo Lontoota 1600-luvulla riivanneesta epidemiasta.

Vuoden paras uudissana on kulkutautimyönteinen, jolla voidaan korvata sanat rokotekriittinen ja rokotevastainen. Muita koronan tuomia sanoja on linjaaminen, joka tarkoittanee takavuosien päättämistä, ja suosittaminen, joka on muuttunut alkuperäisestä merkityksestään määräämiseksi. Suosituksiin ei liity varsinaista rangaistuksia, muiden ihmisten paheksuntaa kyllä. Ylen Mehiläisestä kerrottavassa uutisessa joku haastateltava sai tittelikseen kehittämisylilääkärin. Sitäkin kehtaa joku käyttää.


Poistuneita

Suuren maailman kuolleita ovat olleet Jörn Donner, Pentti Linkola, puolalainen säveltäjä Krzysztof Penderecki, kirjailija John le Carre ja Diego Armando Maradona, jonka vuoksi Argentiinassa oli kolmen päivän suru-aika. Jari Litmanen sanoi: ”En tavannut Maradonaa koskaan, mutta en oikeastaan ikinä halunnutkaan tavata häntä. Lähdin siitä, että hän on minulle esikuva, jonka pidän jossain etäisyyden päässä.” 

Amerikassa oli vaalit. Ensimmäinen vaaliväittely oli kiinnostava: toinen huusi eikä kumpikaan kuunnellut. Viime töikseen Trump kielsi joulukuussa modernin arkkitehtuurin USA:n liittovaltion rakennuksissa. Vastedes sallittuja rakennustyylejä ovat vain antiikin kreikkalaisroomalainen ja sen 1800-luvun kertaustyylit. Myös pyöveleillä on pitänyt kiirettä. Robin Hood oli lainsuojaton, ja hänen vastavastineensa on Vladimir Putin, joka on lainsuojainen myös virkansa jälkeen, koska häntä ei saa virkansa jälkeen syyttää yhtään mistään. Noin laajaa armahdusta ei Jumalakaan harrasta. 


Rikollisia eivätkä kaikki niinkään

Puhutuin rikollinen on ollut Niko Ranta-aho, josta tehtiin myös neliosainen TV-ohjelma. Iltalehden kolumnisti kommentoi sitä: ” Jopa hänen rippipappinsa on kaivettu naftaliinista ohjelmaan kuvailemaan sitä, kuinka asiallinen kaveri Ranta-aho oli nuorena." Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen murhan oli tunnustanut vuoteen 2016 mennessä 133 ihmistä. Lopulta Ruotsin poliisi ratkaisi, kuka heistä oli se oikea vai oliko joku 134:s. Ei jäänyt nimi mieleen, mutta ainakin poliisi pääsi jutusta eroon. Ehkä murhaaja oli sama mies, joka on ohjaillut Ruotsin rannikon sukellusveneitä. Jos Vastaamon skandaali olisi tehty dynamiitilla, ambulansseilla olisi pitänyt kiirettä.

Muuan alakoulun opettaja taas kertoi, että hänen oppilaansa oli maanantaiaamuna varastanut kaupasta itselleen aamupalaa. Neljä vuotta sitten Italiassa oli päätetty, ettei tämä olisi rikos. Italian korkeimman mukaan varastaminen henkensä pitimiksi on sallittua. Syytettynä oli ollut koditon mies, joka oli kähveltänyt genovalaisesta supermarketista neljän euron hintaisen makkarapaketin. 

Meidän rivarissa kävi varkaita. Asuntoihin ei tultu, vaan kävijät keskittyivät autopilttuiden koppeihin. Meiltä vietiin kaksi lasipurkkia, yksi kynttilä ja pesunestettä. Tosin niitäkään ei varsinaisesti varastettu, vaan ne oli kannettu naapurin koppiin ja jätetty sinne.

Kesälomamatkalla löytämäni liikeidea Joutsasta: Rock' roll & alcohol

Ei kommentteja: