Onnistuneinta politiikkaa on ongelmien ratkaiseminen niin, että kukaan ei sitä huomaa, ja mieluiten jo ennalta.
Viisaan politiikan esimerkkejä on se tapa, jolla natsivallan aikana lahonnut ja romahtanut saksalaisuus otettiin osaksi demokraattista Eurooppaa. Kolmannen valtakunnan jäljet siivottiin pois ilman, että hävinneisiin olisi istutettu katkeruuden siemen.
Sen vuoksi kannattaa tutustua niihin periaatteisiin, joiden mukaan englantilainen sotamarsalkka Montgomery pyrki nostamaan miehitettyä Saksaa jaloilleen.
Hän halusi antaa hävinneille selvän päämäärän ja tulevaisuudentoivon.
Ensimmäiseksi tämä tarkoitti sitä, että oli järjestettävä riittävästi ruokaa ja asuntoja, jotta kulkutaudit voitiin voittaa. Seuraava Montgomeryn lause kuulostaa kauniilta: "Haluan auttaa teitä karkottamaan joutilaisuuden, ikävystymisen ja tulevaisuudenpelon."
Edelleen Montgomery puolusti saksalaisten oikeutta palata sodan jälkeen omiin elämäntapoihinsa. Tarvittiin demokraattista hallintoa, yhteisistä ongelmista puhumista ja sitä, että nuoret saivat hyvää koulutusta ja vapaaehtoisuuteen perustuvia usknnollisia, kulttuuri-, terveys- ja viihdytysjärjestöjä.
Montgomery ei luvannut turhia, mutta osasi kannustaa sodassa hävinneitä saksalaisia vuoden 1945 heinäkuussa: "Tulen tekemään kaiken voitavani auttaakseni brittiläisen vyöhykkeen väestöä selviytymään tulevan talven yli, mutta teidän, Saksan väestön, on tehtävä suunnitelma näiden mahdollisuuksien varalta; teidän on tehtävä työtä, jotta voisitte auttaa itseänne.
Nyt 66 vuotta myöhemmin Montgomeryn näkemyksiä tarvittaisiin hänen kotimaassaan Englannissa. Ehkä suomalaisillakin olisi niistä jotain opittavaa.