En vastaa otsikossa esittämääni kysymykseen. Yritän vain antaa kristillisen perinteen pohjalta ajattelemisen aihetta.
Kirkon alkuaikoina sotaan ja asepalvelukseen suhtauduttiin sangen kielteisesti. Tilanne muuttui, kun kristinuskosta tuli Rooman valtiouskonto v. 311 ja kirkko eräällä tavalla siirtyi oppositiosta hallitusvaltaan. Oli ratkaistava esimerkiksi se, millä tavoin puolustauduttaisiin kristillistä Rooman valtakuntaa vastaan hyökänneitä barbaareja vastaan. Vallitsevaksi tuli Augustinuksen ajatus siitä, että sotaa sai käydä, kunhan se oli ns. oikeutettua sotaa. Sen kriteerit olivat seuraavat:
1. Sotaa saa käydä vain laillinen hallitusvalta. Nykyajan ongelmana on, saako ryhtyä aseelliseen vallankumoukseen, kun virallinen hallitus pitää yllä sortoa ja vääryyttä. Välillä on myös vaikea sanoa, kenellä on laillinen hallitusvalta.
2. Sodalla pitää olla hyväksyttävä syy, esimerkiksi puolustautuminen hyökkäystä vastaan.
3. Sotaa saa käyttää vain viimeisenä keinona, kun mikään muu ei enää auta.
4. Ennen sotaa tarvitaan sodanjulistus. Nykyaikana tämä kohta on käytännössä menettänyt merkityksensä.
5. Sodan voittaminen täytyy olla ennalta ajatellen hyvin todennäköistä. Puolustussotaa ajatellen tämä ehto on kenties kohtuuton.
6. Sodassa ei saa tavoitella suurempia päämääriä kuin ovat ne päämäärät, joiden perusteella sota aikanaan aloitettiin. Hyökkäyksen torjuminen ei siis saa muuttua valloitussodaksi. Sodalla ei tule pyrkiä enempään kuin suojeluun ja loukattujen oikeuksien palauttamiseen.
7. Sodassa on käytettävä hyväksyttyjä keinoja. Ihmisiä tai materiaalia ei saa tarpeettomasti tuhota, eivätkä taistelijat saa syyllistyä erityiseen raakuuteen.
8. Sodan tuhot eivät saa olla suuremmat kuin ne arvot, joita sodalla pyritään puolustamaan. Kokonaista kansakuntaa ei saa tuhota sen vuoksi, että yhden kaupungin rakennukset onnistuttaisiin säilyttämään.
Nykyaikainen keskustelu: 1900-luvulla oikeutettua sotaa koskeva keskustelu muuttui, koska sodissa on aina se vaara, että ne laajenevat ydinsodaksi. Jos niin pääsee käymään, sodan oikeutukselta putoaa pohja. Ydinsodassa ei ole voittajia.