tiistai 1. maaliskuuta 2011

Jumalapuheen vaikeudesta

Jumalasta keskusteleminen tuntuu olevan verkkosivuilla melkein mahdotonta. Tilan ryöväävät kummankin pään fundamentalistit, jotka kiivaasti puolustavat omaa jumalaansa tai jumalattomuuttaan. He hoitavat lähinnä omia traumojaan sen sijaan, että haluaisivat aidosti keskustella ja keskustelun myötä itsekin kasvaa ihmisinä.

Kiihkoilijat eivät ole ainoa ongelma. Ihmisiltä puuttuu ymmärrys uskonnollisesta kielestä. Siinähän yritetään sanoa jokin lausumaton, joka on arkikielen tavoittamattomissa. Tavallaan se muistuttaa musiikin kieltä.

Suurimpia virheitä on kuvitella, että Jumalan olemassaolo liittyisi jollain tavoin olioiden lukumäärään ja siihen, onko niitä maailmankaikkeudessa yksi enemmän vai vähemmän.

Aiheesta kiinnostuneiden kannattaisi lukea Reijo Työrinojan kirja Uskon kielioppi, joka käsittelee Ludwig Wittgensteinin ajattelua. Wittgenstein taas oli 1900-luvun merkittävin filosofi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sallittua lienee kepeä ja lyhyt kommentti laajasta ja monelle vakavasta aiheesta.

Arto sanoo, että "suurimpia virheitä on kuvitella, että Jumalan olemassaolo liittyy jollakin tavalla olioiden lukumäärään ja siihen, onko niitä maailmankaikkeudessa yksi enemmän tai vähemmän."

Hmm. Lainatussa virkkeessä on mukana sana Jumala, jota käytetään joko yksikössä tai monikossa.

Arto siis lienee oikeilla jäljillä sanoessaan, että uskonnollisessa kielessä on jotakin, joka on arkikielen tavoittamattomissa.


Hatis