torstai 30. tammikuuta 2020

Elämässä tasaisen vauhdin taulukot eivät toimi

Mahdollisesti koronavirus on vain vähäinen tussahdus, jota ei muutaman vuoden kuluttua muistella ollenkaan. Ehkä siitä selvitään vähillä uhreilla.

Koronavirus muistuttaa mahdollisena tussahduksenakin siitä, että historia tai yksityisen ihmisen elämä ei ole tasaisen vauhdin taulukko, jossa trendit aina toteutuvat ja tuoreesta kehityksestä voidaan ennustaa tulevaisuus. Päinvastoin yllätykset hallitsevat historiaa.

Juuri näihin yllätyksiin olisi hyvä varautua ja toisaalta juuri niitä ei voi hallita. Tämä pätee sekä pienen ihmisen elämään että kokonaisiin yhteiskuntiin. Kukaan ei voi sanoa tulevaisuudestaan juuri mitään ennen kuin on löytänyt elämänkumppaninsa ja joutunut sovittelemaan kaksi elämää yhdeksi. Isotkin rakenteet sortuvat odottamattomiin tapahtumiin. Melko vähäiseltä vaikuttava koronavirus on jo kumonnut Lapin matkailuennusteet ja laskenut Finnairin osakekursseja.

Suurempaakin on vielä tulossa; ei ehkä juuri koronaviruksen takia, mutta joskus tulevaisuudessa jostain muusta syystä. Marianne Alopaeuksen sanoin: "Minkä kaikki näkevät, on jo tavallisesti ohi. Mikä tapahtuu nyt, sitä emme vielä huomaa."

Ei kommentteja: