maanantai 21. kesäkuuta 2021

Kolumnin jälkikirjoitus: netissä jaetut koulumenestykset

Tuorein Aamulehden kolumnini syntyi Facebook-keskustelusta, jota käytiin seinälläni koulujen päättäjäisviikonloppuna. Aiheena olivat vanhempien päivitykset, joissa he jakoivat iloa lastensa hyvistä koulutodistuksista. Eräistä blogini ajatuksista olen velkaa keskustelussa mukana olleille. 

Otin hyväntahtoisen suopean kannan ja sanoin, että on sopivaa jakaa riemuaan maailmalle. On murheellista, jos ilostaan aivan hengiltä pakahtuu. Kyllä ihmisen pitää kestää sen verran, että jaksaa lukea lähimmäistensä ilosta. Vielä parempi on, jos osaa olla siinä aidosti mukana ja sillä tavoin osoittautuu oikeaksi ystäväksi.

Rehvastelu on tietysti kiusallista. Lapsiaan ei pidä kehua siinä ajatuksessa, että ähäkutti, meidän jälkikasvu on parempaa kuin teidän ja kaikkien muiden. Näitä rehvastelijoita on kuitenkin pieni vähemmistö.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että koulutodistuksista ei voi paljonkaan päätellä sitä, kuinka elämä pitkän päälle onnistuu. Menestys on vaikeasti tulkittava käsite, ja sen saavuttaminen on monesta kiinni.

-------

Aamulehden blogini on täällä

Ei kommentteja: