maanantai 4. maaliskuuta 2019

Lukutaidoton pysäköinninvalvonta saa tehdä mitä tahansa

Olen saanut elämäni aikana muutamia pysäköintivirhemaksuja, ja aina vika on ollut omani. Nyt tammikuussa sain kuitenkin tuulilasiini lapun, joka tuntui vääryydeltä. Minun väitettiin pysäköineen jalkakäytävälle/pyörätielle. Periaatteessa yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen luottavana ihmisenä ryhdyin luottavaisesti kirjoittamaan valitusta.

Nettilomakkeen nappi ei tosin toiminut eikä se toiminut viikonkaan kuluttua, kun kokeilin sitä uudestaan. Tämä ei kuitenkaan ollut varsinainen ongelmani, onhan olemassa sähköposti.

Valitukseni alkulause ja sen varsinainen ydin oli tämä: "Oheistamani valokuva osoittaa, että ajamani auto ei ollut jalkakäytävällä eikä pyörätiellä."

Hieman yli viikon kuluttua tuli hylkäävä päätös. Sen perustelu oli tällainen: "Ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle ja pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, milloin läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä. Pysäytetty ajoneuvo ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista. Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä."

Vaikka hylkäyksen perustelua miten tahansa lukee, siitä ei voi löytää reagointia valitukseni aiheeseen, että auto ei lainkaan ollut jalkakäytävällä/pyörätiellä. Asian käsittelijä ei ole lukenut valitustani, tai sitten hän ei ole lukutaitoinen.

Kirjeessä kerrotaan, että voin valittaa hallinto-oikeuteen 50 euron maksustani. Oikeudenkäyntimaksu olisi 260 euroa. En taida valittaa. Tyydyn siihen, että lukutaidoton viranhaltija saa tehdä mitä tahansa.

4 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Olisi ollut kiinnostavaa jos olisit lisännyt tuohon teksin kaveriksi myös sen valokuvan. Saahan siitä sutattua rekisterinumeron helposti vaikkapa Paintilla. Tai mikä sen nimi suomenkielisessä Windowsissa nykyään onkaan.

Arto Köykkä kirjoitti...

Ehkä kuva olisi kiinnostava, mutta toisaalta se veisi ajatukset sivuun. Tarkoitukseni ei ole herättää keskustelua siitä, olenko pysäköinyt oikein vai väärin. Sen sijaan on oleellista, luetaanko oikaisuvaatimustani lainkaan ja vastataanko juuri siihen perusteluun, johon vaatimukseni pohjaan.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

No joo, totta tuokin. Uteliaisuuteni vain tuppaa nostamaan päätään aina väärissäkin kohdissa.

Suomen oikeuslaitos ja muut viranhaltijat eivät kyllä useinkaan toimi kansalaisten hyväksi. Joskus tuntuu aidosti siltä että me olemme alamaisia, emme kansalaisia.

Arto Köykkä kirjoitti...

Alamaiseksi tässä itsensä tuntee.