sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pääsiäisen vapaata poukkoilua

Vapaalla assosiaatiolla tarkoitetaan kirjoitustekniikkaa, jossa sana tai idea on pontimena seuraavalle sanalle tai idealle ilman, että sanojen tai ideoiden välillä olisi välttämättä loogista keskenään yhteyttä.

Ihmisen ajatusten kulku on merkillisen poukkoilevaa. Vaikka teema olisi yksi ja sama, sen sisälle mahtuu monenlaista sivujuonta.

Tällä tavoin kirjoitin herätessäni tänään pääsiäisaamuun:
Jos pääsiäinen on totta, melkein kaikki muu on yhdentekevää. Varmaan joku pitää minua kaistapäänä, muttei haittaa. Joka tapauksessa nautinnollista pääsiäistä, hyvät ystävät! Juon kahvit ja lähden kirkolle enteriä painamaan. Se on hommani tänään. Sain tehtyä yöllä nuorten lehden, ja sen takia voin pelata päivällä nettishakkia. Jalkapallotuloksia on ikävä, ja tekisi mieli käydä Uudellamaalla. Jostain syystä mieleeni tulevat Bolivian intiaanit, jotka tekevät työtä Ihmissyöjävuoren sisällä. Kummallisesti poukkoilee mieli. Jostain kaukaa kuuluu lasten ääniä. Olisipa heidän elämänsä muutakin kuin loputonta kotiarestia. Minun sukupolveni on sentään saanut kivasti nähdä maailmaa. Erityisterveiset kavereille, joiden kanssa on oltu Ateenassa, Acapulcossa, Lontoossa ja New Yorkissa. Vielä muistelen sitä, mitä Leopold von Ranke sanoi Jeesuksesta, ja Lassi Nummikin osui kohdalleen. Eilen minulla oli hieno kävely lähitienoon pelloilla, ja mitä oikein pitikään sanoa? Lopulta kai sitä, että hyvää pääsiäistä ystävät mihin ikinä uskottekin. Mulla on tämä.

Ei kommentteja: