lauantai 21. joulukuuta 2013

Kirjailijaa ei ehkä ollut olemassa (21/24)

Vangin ylläpito ei maksanut don Gabrielille eikä valtiolle mitään. Vangin vaimon oli valmistettava hänen ruokansa ja tuotava se hänelle, ja jollei hänellä ollut vaimoa, hänen äitinsä tai veljensä tai jonkun muun sukulaisensa oli vastattava siitä.

Joskus kirjailija ansaitsee tulla mainituksi ennen muuta persoonansa tähden. On kirjailijoita, jotka ovat kieltämättä kiinnostavampia kuin heidän teoksensa. Viime vuosina tämä tekijän korostaminen ja hänen tuotantonsa sivuuttaminen on kuitenkin mennyt äärimmäisyyksiin saakka. 

Kaupallisessa maailmassa kirjailijan ulkonäöstä on tullut osa hänen tuotantoaan. On vaikeaa kuvitella, että Sofi Oksanen olisi Tarja Halosen näköisenä noussut nykyiseen maineeseensa. Toisaalta Tarja Halosesta olisi tuskin tullut presidenttiä, jos hän olisi näyttänyt Sofi Oksaselta.

Ulkokirjallisten markkinointikeinojen ja kaiken sofioksaslaisuuden keskellä kannattaa muistuttaa siitä, että on ollut myös B. Travenin kaltaisia kirjailijoita.

Ei nimittäin ole tietoa, kuka B. Traven oikein oli. Monesti häntä sanotaan meksikolaiseksi, kenties vuonna 1969 kuolleeksi kirjailijaksi, joka olisi alkuaan ollut joku saksalainen anarkisti. Mahdollisesti hän oli useita kirjailijoita yhdistänyt salanimi.

Kaikesta huolimatta tärkein on jäänyt eloon: hänen kirjojaan luetaan yhä. Ne kiinnostavat varsinkin lukijoita, jotka haluavat perehtyä yhteiskunnallisiin ristiriitoihin,, kuten Meksikon veriseen vallankumoukseen. Sierra Madren aarteesta on jopa tehty elokuva, jossa näytteli itse Humphrey Bogart.

B. Traven: Hallitus

Ei kommentteja: