torstai 13. tammikuuta 2022

Aggressio ei ole agressio eikä naiivi ole naivi

Takavuosina tunsin oppineen ja fiksun miehen, joka jostain syystä käytti sivistyssanaa intrigi (juoni), kun hän tarkoitti intressiä (tavoite tai mielenkiinto). Tämä oli kiusallista, koska hän puhui usein intrigeistä. En kehdannut korjata häntä, mutta ehkä olisi pitänyt.

Ei ole häpeä, ettei tunne kaikkia sivistyssanoja. Uutuuksia pukkaa esiin koko ajan. Muistan olleeni pöllämystynyt, kun ensimmäisen kerran kuulin sanan hektinen. Olin epävarma, mitä helsinkiläiset tarkoittivat sillä, mutta myöhemmin se on tullut liiankin tutuksi.

On vain harvoja sivistyssanoja, joita ei voi korvata millään kansantajuisella suomen kielen sanalla. Yksi näistä korvaamattomista sanoista on filosofiassa käytetty eksistentiaalinen. Sille ei ole kansankielistä vastinetta.

Jos sivistyssanoja kuitenkin käyttää, ne on osattava tarkasti oikein eikä vain sinne päin. Ei haittaa, jos tavallinen suomen sana tulee kirjoitetuksi vihreellisesti, mutta sivistyssanoissa ei pidä erehtyä. Muuten antaa vaikutelman, että yrittää olla viisaampi kuin oikeasti on. Sen vuoksi aggressio ei ole agressio, naiivi ei ole naivi eikä romani ole romaani, ellei sitten viitata ihmisen sijasta kirjaan.

Ei kommentteja: