perjantai 15. toukokuuta 2009

Puolueettomuus ei välttämättä ole hyve

 
Kiistakysymyksissä tavataan sanoa, että asioilla on kaksi puolta. Joskus tämä on totta, joskus ei. Historia ja elämä ovat täynnä esimerkkejä siitä, että objektiivisuus, puolueettomaksi asettuminen ja asioiden näkeminen niin sanotusti molemmilta puoliltaan eivät ole suinkaan rohkeutta vaan pelkuruutta ja oman nahkan varjelua.

Ruotsi varjeli itsensä toisessa maailmansodassa, mutta moraalista erinomaisuutta se ei tällä ratkaisullaan osoittanut.

Tai kun näkee isomman lyövän pienemmältään tajun pois, pitäisikö silloinkin vain ajatella, että asialla on varmaan kaksi puolta? Tai kun kiduttaja työntää sähköjohtoa kidutettavan ruumiin aukosta sisään, pitääkö silloinkin ajatella, että vikaa on varmaan kummassakin?

Kirkon synnintunnustusrukouksesssa sanotaan: "Usein olemme vaienneet kun olisi pitänyt puhua." Sitä voisi jatkaa: "Usein olemme paenneet puolueettomuuteemme, kun olisi pitänyt ottaa kantaa."
 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeä huomio,

Niinkin "arkisesta" asiasta kuin koulukiusaamisesta homma saa mielenkiintoisen näkökulman: itseasiassa kiusaamisen lopettamisen kannalta kiusattujen ja kiusaajien toimintaan puuttuminen on melko tehotonta. Joukko jonka toimintaan pitää puuttua, on se suuri enemmistö, joka hiljaa hyväksyy kiusaamisen. Jos ne saadaan puolueellisiksi (=eivät hyväksy kiusausta), niin kiusaaminenkin saadaan aisoihin. Sama toiminee työyhteisöissä, vaikka sen puolen tutkimustietoa en tunnekaan.

By the way, rakas ammattikuntani (psykologit) ovat ehkä maailman pahimpia jaarittelijoita ja asioiden monesta suunnasta katsojia. Aika harvoin näkee, että kukaan meistä uskaltaa oikeasti sanoa jostain jotain --- sinänsä harmi, paljon tärkeätä tietoa jää kantaaottamattomuuden muurin taakse.

Jotta en tekisi liian suurta yleistystä tyyliin "kansallispukuiset mopoilijat", niin pitää vähän kehuakin: Onneksi psykologeissa on poikkeuksi - sen osoittaa esimerkiksi Salmivallin Christinan ja kumppaneiden kehittämä ennakkoluuloton "Kiva Koulu" -ohjelma, jossa lapsille ja opettajille opetetaan koko kiusaamisen systematiikka. Ohjelman huikeat tulokset osoittavat, että maailmaa voi muuttaa, mikäli tarpeeksi moni valitsee puolueellisuuden.

Tatu

Arto Köykkä kirjoitti...

Tässä tuli Tatulta hyvä yksinkertainen arjen sovellus. Kiusaamisessa pitää kysyä sen suuren enemmistön vastuuta, joka vain haluaa pysytellä rauhassa ja hoitaa vain omia asioitaan.